Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
560
Utgivningsdatum
2019-08-30
Förlag
Modernista
Översättare
Eva Liljegren
Originaltitel
Die Blendung
SAB
Hce,833
ISBN
9789177815013
Förbländningen (inbunden)

Förbländningen

Inbunden Svenska, 2019-08-30
182
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Ett av 1900-talets märkvärdigaste romanmästerverk

Språkforskaren Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: kall, rigid, misantropisk, misogyn. Genom ett ödesdigert missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar med en katastrof.
Förbländningen från 1935 blev Elias Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta tyrannisera varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren, långt före andra världskrigets utbrott.
I översättning av Eva Liljegren och med ett förord av litteraturvetaren och kritikern Fredrik Hertzberg.

ELIAS CANETTI [1905 1994] föddes i Bulgarien men skrev på tyska och levde större delen av sitt liv i England. Förutom mästerverket Förbländningen, hans enda roman, är han känd för sin memoartrilogi och för den filosofiska essän Massa & makt [1960]. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

 

»Elias Canetti registrerar klart och knivskarpt som Kafka. En av förra seklets märkvärdigaste romaner.« | Aftonbladet

»Förbländningen är ett verkligt kraftprov. Med en prosa som präglas av en stark stilistisk medvetenhet beskriver Elias Canetti skeenden som blir både absurt fantasifulla och groteskt demoniska. Den gestaltande kraften är helt Canettis egen han är en oefterhärmelig röst!« | Kristianstadsbladet

 
Visa hela texten

Bloggat om Förbländningen