Stavkyrkodikter (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
16
Utgivningsdatum
2019-05-24
Förlag
Modernista
Översättare
Ann Jäderlund
ISBN
9789177817017

Stavkyrkodikter E-bok

E-bok,  Svenska, 2019-05-24

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Prisad norsk diktsamling i översättning av Ann Jäderlund

Den norske poeten Jo Eggen besökte mellan åren 2007 och 2010 de stavkyrkor som finns bevarade i Norge och Sverige. Stavkyrkodikter är ett verk som tillkommit i möte med dessa märkliga träbyggnader från tidig medeltid, som på olika sätt förkroppsligar övergången mellan förkristen och kristen tid. En unik platsdikt som med sitt urgamla ämne och osedvanliga koncentration ter sig dubbelt otidsenlig och av samma anledning särskilt angelägen i vår rastlösa tid. I svensk översättning av poeten Ann Jäderlund.

JO EGGEN [f. 1952] är en norsk poet. Han debuterade 1980 med diktsamlingen Ting og tings skygger, för vilken han tilldelades Tarjei Vesaas debutantpris. Hans tre senaste diktsamlingar utgör ett slags trilogi av resediktverk: Stavkyrkodikter [Stavkirkedikt, 2010] är det första, följt av Øydikt [2013] och Ruindikt [2017]. Eggen anknyter till en poetisk tradition med referens till exempelvis Edgar Lee Masters Spoon River-antologi. En dikt i vilken »döda ting« med symbolisk laddning blir öppnare till existentiella frågor, kollektiva och individuella.

ANN JÄDERLUND [f. 1955] hör till våra mest hyllade svenska poeter alltsedan debuten 1985 med Vimpelstaden. Hittills har hon gett ut tio diktsamlingar som alla gjort stort avtryck i samtida svensk poesi.

»En malmfura till bok.« Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jo Eggen

  • Dikt om Sverige

    Jo Eggen

    Jo Eggen är en norsk poet och översättare. Han debuterade 1980 med diktsamlingen Ting og tings skygger och har givit ut nio dikt¿samlingar. Hans senaste, Dikt om Sverige, är liksom de tre före¿gående en »resedikt« och bygger på författa¿rens många...