Palme och arbetarna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2019-11-22
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Hermanson, Jean (foto)
Dimensioner
287 x 221 x 18 mm
Vikt
979 g
SAB
Lz Palme, Olof
ISBN
9789177890560

Palme och arbetarna

(5 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-11-22
342
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En unik bildsamling på Olof Palme från valåret 1968

Under valåret 1968 reste fotografen Jean Hermanson runt i Sverige och samlade material till en bok om byggnadsarbetare. Han ville skildra arbetets villkor och porträttera människor på arbetsplatser. En unik möjlighet gavs när han fick följa den unge utbildningsministern Olof Palme vid dennes besök på byggarbetsplatser i Stockholmsområdet.

Veckorna innan valet åkte de två tillsammans i Jean Hermansons lilla folkvagn på en rundresa som kommit att bli historisk. Fotografierna från dessa möten visar på en närhet och intensitet mellan den unge politikern Olof Palme och hans väljare, och de skiljer sig mycket från den gängse bilden av statsmannen. Olof Palme hade ett genuint intresse av människors villkor och tankar, vilket framträder tydligt i Hermansons inkännande fotografier.

Jean Hermanson var under 1960- och 1970-talen en av landets mest betydande dokumentärfotografer. Endast några enstaka bilder från Palmes möten med byggnadsarbetarna har tidigare publicerats. I denna bok återges en fullständigt unik bildsamling från rundresan i september 1968.

Till fotografierna hör en kommenterande text av journalisten och författaren Göran Greider, som själv har ett stort intresse för fotografi. Greider konstaterar att det är bilder som vittnar om ett intensivt samtal och som bär på ett starkt ideologiskt budskap, utan att något budskap öppet sägs.

Bildurval och formgivning: Greger Ulf Nilson
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Palme och arbetarna
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 421 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Palme och arbetarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nja...
  Magnus Berg, 8 november 2020

  Har har man tryckt i stort sätt varenda ruta som Jean Hermanson tog under Palmes besök hos byggnadsarbetarna, så det är högt som lågt.
  Bilderna är kasst kopierade, inte svart-vita utan ljusgrå-mörkgrå.
  Jag kan endast uppmana till köp av de som verkligen är fascinerad av Palme. Jag blir väldigt varm i hjärtat när jag ser en modigt statsminister som vågar träffa och prata med människor ur arbetarklassen. Detta gör Palme unik. Så för mig blir boken värd sitt pris trots den helt undermåli... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Göran Greider