Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2020-03-23
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
210 x 135 x 19 mm
Vikt
350 g
Komponenter
Paperback
SAB
K.32
ISBN
9789177891949
Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades (häftad)

Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-03-23
223
 • Skickas från oss inom 10-15 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»Ett värdefullt och välkommet bidrag till förståelsen av en civilisation som djupt påverkat utvecklingen i Europa.« Svenska Dagbladet »Ett lägligt motgift mot historiska vrångbilder ... lättläst och fängslande.« Populär Historia

»Spännande och väldisponerat med faktarikt innehåll. Arvet från Bagdad är en lysande bok om den historiska arabkulturen.« Jönköpingsposten

Prisbelönt författare skriver om vårt arabiska arv!

En av de myter som ständigt återkommer i den europeiska antiislamiska och antiarabiska retoriken är att biblioteket i Alexandria förstördes när kalifen Omar erövrade staden år 642. Ingmar Karlsson motbevisar denna och andra liknande myter, och beskriver i Arvet från Bagdad hur vårt klassiska grekiska kulturarv istället har bevarats, utvecklats och förts vidare ut i Europa av lärda araber.

Under slutet av 700- och 800-talen översattes de klassiska grekiska verken till arabiska av vetenskapsmän och översättare i Bagdad. Från Bagdad flyttade sedan många lärda män till det muslimska Spanien, och i deras bagage fanns de klassiska grekiska verken och tänkandet de själva utvecklat. Den klassiska kunskapen spreds sedan därifrån vidare norrut.

Detta är författaren och diplomaten Ingmar Karlssons artonde bok. För sitt författarskap har han erhållit två hedersdoktorat och tilldelats Vitterhetsakademiens pris för »ett inkännande författarskap som vidgat våra kunskaper om Europas och Mellanösterns folk och kulturer«.

Fler pressröster om boken:

»Läsvärd ... kan rekommenderas till alla som är intresserade av idéhistoria.« Tidskriften Sändaren

»Jag vill verkligen rekommendera att boken finns i alla skolbibliotek för dels ger den en i övrigt ganska försummad bild av en kulturkrets som på olika sätt påverkat oss, dels får vi något som kan särskilt beröra och intressera muslimska elever.« Historielärarnas förenings årsskrift 2015

»Synnerligen intressant ... en spännande historielektion där historiska händelser och kunskapsutveckling sätts i samband med varandra.« Föreningen för lärarna i matematik, naturvetenskap och teknik »En bok som rätar ut många frågetecken.« Ölandsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades
 2. +
 3. Folket som inte fick finnas : Palestiniernas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Folket som inte fick finnas : Palestiniernas hi... av Ingmar Karlsson (inbunden).

Köp båda 2 för 484 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Europeiska civilationens skattkammare
  Tom Sundman, 25 oktober 2023

  Imponerande kunskapsflöde får tag i en från första stund. En kunskap som vi alla borde känna till, att den antika kulturen utan kaliferna i Bagdad troligen fallit i glömska. Den blomstring kulturellt och ekonomiskt som rådde i Bagdad och Mesopotanien, hade jag bara en aning om innan jag jag läste boken.
  Välskriven och samtidigt underhållande.
  Samtidigt förundras man över hur den islamska kulturen tvinat under oket av de rätttroende.
  Kan vi gå samma öde till mötes, är en dyster reflektion.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ingmar Karlsson