Dödskampen : kriget på östfronten 1941-1945 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
487
Utgivningsdatum
2020-05-20
Förlag
Historiska Media
Översättare
Ole Andersson
Originaltitel
Skæbnekamp. Den tysk-sovjetiske krig 1941-1945
Dimensioner
178 x 110 x 30 mm
Vikt
266 g
SAB
K.54
ISBN
9789177892359
Dödskampen : kriget på östfronten 1941-1945 (pocket)

Dödskampen : kriget på östfronten 1941-1945

Pocket Svenska, 2020-05-20
59
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
»Detta är en storartad bok ... har förutsättningar att bli standardverket för lång tid framöver när det gäller striderna på östfronten under andra världskriget.« Respons

En fängslande och initierad militärhistorisk skildring.

Niels Bo Poulsen är en av Nordens ledande militärhistoriker. I sin bok Dödskampen ger han en detaljerad skildring av två totalitära stormakters krig mot varandra. Och hur detta skoningslösa krig skulle komma att bli avgörande för utgången av andra världskriget.

Mamma dog den 13 maj 1942 klockan 7.30 på morgonen [...] alla är döda. Bara Tatjana finns kvar. Så skrev tolvåriga Tatjana Savitjeva i sin dagbok efter att under det föregående halvåret fått se alla sina familjemedlemmar duka under för svält, köld och sjukdomar i det belägrade Leningrad. Hitlers anfall på Stalins Sovjetunionen avgjorde inte bara 27 miljoner sovjetmedborgares öde, utan kriget som än i dag i Ryssland kallas "det stora fosterländska kriget" skulle även avgöra hela Europas öde. Kriget på östfronten, Hitlers nederlag och Stalins seger, påverkar fortfarande samtidens Europa.

Innehållet i Dödskampen bygger på Niels Bo Poulsens egen forskning i ryska och tyska arkiv och berättar om allt från strategierna till vardagslivet vid fronten. Utöver en skarp blick på de militära krigshändelserna ger Niels Bo Poulsen också fascinerande inblickar i krigets sovjetiska samhälle och beskriver bland annat befolkningens liv under tysk ockupation, ryssarnas dagliga liv på sovjetiska hemfronten och regimens fortsatta förtryck av sin egen befolkning. Den intressanta växlingen i perspektiv mellan taktik och strategi, de enskilda soldaterna och befälhavarna samt vardagslivet hos befolkningen gör Dödskampen till uttömmande och slående läsning. Boken ger en unik bild av Stalins fullständiga mobilisering av det sovjetiska samhället, och den utmanar den ryska patriotiska bilden av "det stora fosterländska kriget".

Niels Bo Poulsen, chef för militärhistoriska avdelningen på danska Försvarsakademiet, är en av Nordens ledande militärhistoriker. Hans expertområde omfattar andra världskriget, stalinismens och nazismens historia. Niels Bo Poulsen har även skrivit flera böcker om första världskriget, om Danmarks krig med Preussen och Österrike 1864 samt om det danska officersväsendets historia. Innan han blev chef på Försvarsakademiet arbetade han som diplomat för danska utrikesdepartementet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dödskampen : kriget på östfronten 1941-1945
  2. +
  3. På gränsen mellan krig och fred : minnesbilder från Malmö 1939-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt På gränsen mellan krig och fred : minnesbilder ... av Karin Sjöberg, Anette Sarnäs (inbunden).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Niels Bo Poulsen

Bloggat om Dödskampen : kriget på östfronten 1941-1945