Sjöröveri och slaveri i Medelhavet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Världens dramatiska historia
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2021-03-17
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
134 x 27 x 12 mm
Vikt
216 g
SAB
Prcd:k,Ku
ISBN
9789177895725

Sjöröveri och slaveri i Medelhavet

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-03-17
180
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
År 1732 erhöll den svenske kungen Fredrik I ett lejon i present av härskaren i den nordafrikanska staden Alger. Inte en tavla av ett lejon eller en skulptur av ett lejon, utan ett livs levande vilddjur som blev en stor celebritet efter ankomsten till det kalla Norden. Kung Fredrik lät lejonet husera i en inhägnad på Djurgården i Stockholm. Platsen fick namnet Lejonslätten.

Så inleder historikern Dick Harrison sin skildring av sjöröveriet och slavhandeln som i flera hundra år vållade oro och skräck bland sjöfarare på Medelhavet, liksom länderna runtomkring.

Slavhandeln i Medelhavet har hamnat i skuggan av den transatlantiska motsvarigheten men både i den islamiska världen och i Sydeuropa blomstrade slavhandeln i övergången från medeltiden till den tidigmoderna eran. Hundratusentals europeiska sjömän och handelsresande svävade under detta hot från 1500-talet till första hälften av 1800-talet.

Hundratals svenska sjömän tillfångatogs av pirater och hamnade i slavarbete på land eller till havs. Svenska staten tvingades betala för att få sina landsmän befriade, vilket ledde till en handel både med pengar och varor. Lejonet som dök upp i norra Europa var alltså en följd av detta handelsutbyte.

På sedvanligt maner skildrar Dick Harrison på ett engagerande vis ett viktigt avsnitt del i världshistorien. Han växlar kunnigt mellan de stora perspektiven och enskilda människoöden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sjöröveri och slaveri i Medelhavet
  2. +
  3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (pocket).

Köp båda 2 för 269 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sjöröveri och slaveri i Medelhavet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. För den som gillar historia
    Bokdjungeln , 15 oktober 2021

    Detta är verkligen en bok för den historie intresserade. Den är enormt informativ och jag skulle därmed säga att man inte ska sträckläsa den utan ta det i ett lugnt tempo så en verkligen kan ta in det som står. Ämnet är intressant då en kanske främst associerar slaveri med dåtidens USA, men i denna bok får man veta mer om slaveriet runt Medelhavet. Bra present att ge till den som uppskattar historia, eller att köpa till sig själv.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Dick Harrison