Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Krigens historia
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2021-10-04
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
217 x 143 x 19 mm
Vikt
400 g
SAB
Kmb.54
ISBN
9789177895947
Warszawaupproret 1944 (inbunden)

Warszawaupproret 1944

Inbunden,  Svenska, 2021-10-04
259
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Warszawaupproret 1944 Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»[Szulc] har en skicklig förmåga att skapa överblick när det historiska skeendet är invecklat, och att hålla sig faktainriktad när temat är nedtyngt av ideologi, polarisering och nationalism ... Szulc guidar läsaren genom de intensiva striderna med fokus på det historiska skeendet - något som hjälper läsaren att förstå vad som verkligen hände, och att skilja verkligheten från myterna.« Militär historia

Andra världskrigets största stadsuppror

Ända sedan andra världskriget bröt ut och Polen ställdes under tysk och sovjetisk ockupation hade en dröm om uppror och befrielse vuxit sig stark i landets underjordiska motståndsrörelse. Den 1 augusti 1944 beväpnade sig den polska Hemmaarmén i Warszawa och intog sina ställningar. Det var dags.

Under sextiotre dagar rasade det uppror som blivit en symbol för polskt hjältemod, uppoffring och lidande. Bittra strider utkämpades bland gator och husruiner medan huvudstaden successivt jämnades med marken. In i det sista hoppades polackerna på hjälp från sina västallierade men inget blev som de hade hoppats. Istället väntade en gruvlig hämnd från tysk sida. Det som fanns kvar av Warszawa när upproret slagits ner jämnades med marken. Vid sidan av den materiella förödelsen var förlusterna i människoliv enorma och har satt outplånliga spår i Polens och polackernas historia.

I Warszawaupproret 1944 skildrar Artur Szulc stridernas förlopp men ger också en initierad bild av vad det innebar att vara polsk soldat och civilist i andra världskrigets största stadsuppror.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Warszawaupproret 1944
  2. +
  3. Historien om Sverige : från istiden till renässansen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historien om Sverige : från istiden till renäss... av Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 554 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Artur Szulc