Kongokrisen. Hammarskjöld och insatsen i Katanga (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.2 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Sveriges dramatiska historia
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2022-01-13
Förlag
Historiska media
ISBN
9789177897217

Kongokrisen. Hammarskjöld och insatsen i Katanga E-bok

Sveriges dramatiska historia

E-bok,  Svenska, 2022-01-13

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Den svenska FN-insatsen i Kongo var kontroversiell redan från början. Det svenska försvaret hade i början av 1960-talet inga erfarenheter av operationer långt från hemlandet. Vad var det egentligen man skulle uppnå som fredsbevarare i ett land i kaos?

Steg för steg förändrades uppdraget. De svenska styrkorna blev alltmer en stridande part i ett inbördeskrig kring utbrytarstaten Katanga. Att Sverige slöt upp bakom insatsen berodde till stor del på att Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare. För honom var krisen i Kongo en avgörande utmaning. Han måste visa att världsorganisationen kunde spela en självständig roll mellan stormakterna.

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 omkom Hammarskjöld under oklara omständigheter i en flygkrasch i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Var det en olycka, som den officiella utredningen snabbt slog fast? Eller hade Hammarskjöld direkt eller indirekt bragts om livet av någon av de krafter som ville röja honom ur vägen?

Militärhistorikern och författaren Wilhelm Agrell skriver initierat och intresseväckande om konflikten i Kongo, Hammarskjölds roll och spekulationerna kring dödskraschen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Wilhelm Agrell