Finska kriget 1808?1809 (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Krigens historia
Antal sidor
151
Utgivningsdatum
2022-03-30
Förlag
Historiska media
ISBN
9789177898276

Finska kriget 1808?1809 E-bok

Krigens historia

E-bok,  Svenska, 2022-03-30

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finska kriget 1808-09 är en av de mest betydelsefulla händelserna i Sveriges och Finlands historia. Den gemensamma månghundraåriga riksgemenskapen länderna emellan löstes upp. Finland blev en del av det ryska kejsardömet och Sverige stod kvar utan sin östra riksdel.

Kriget innehöll många dramatiska sekvenser. Den stora fästningen Sveaborg gavs upp utan strid av kommendanten Cronstedt och kungen Gustav IV Adolf störtades i en statskupp. I mars 1809 anföll ryska trupper både Åland och Västerbotten, men en av krigets mest färgstarka gestalter, general von Döbeln, lyckades stoppa framstötarna mot Stockholm. Vid freden i september 1809 drogs gränsen vid Torne älv och Sverige förlorade en tredjedel av sitt territorium. Men kriget avgjordes inte bara i våldsamma strider. Matbristen, de katastrofala transporterna och slagfältens alla sjukdomar försvagade trupperna.

Martin Hårdstedt är professor i historia vid Umeå universitet och skildrar i Finska kriget 1808-09 det stora händelseförloppet, men ger också en fördjupad bild av den individuelle soldatens vardagliga umbäranden liksom civilbefolkningens lidanden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Hårdstedt

  • Finlands svenska historia

    Martin Hårdstedt

    Hur ser Finlands svenska historia ut? Är det politiken, makten, språket eller kulturen som väger tyngst? I dag är oftast språket i fokus när det gäller de svenskspråkigas identitet i Finland, men historis...