Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2022-04-11
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
179 x 110 x 13 mm
Vikt
111 g
SAB
Kc.47,Kma.46
ISBN
9789177898979

Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2022-04-11
89
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
»K-G Bergström har genom sin nya bok på ett lättläst sätt sammanfattat många minde kända krigshandlingar på svensk mark och han har själv tillfört nya rön om den ryska ockupationens konsekvenser.« Lars Gyllenhaal (Totalförsvar & Historia)

»Litteraturförteckningen är omfattande. Boken är välskriven och lättläst. En utmärkt introduktion till 1809 års historia med utblickar både bakåt och framåt i tiden.« Ölandsbladet

K-G Bergström om tiden då delar av Sverige senast ockuperades.

Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sa upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

K-G Bergström är tidigare politisk kommentator, utrikeskorrespondent och programledare på SVT. Han är själv född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet. I sin bok skildrar han på ett gripande sätt hur lokalbefolkningen drabbades av ryssarnas framfart men också av betungande krav från den svenska armén.

Pressröster om boken:

»K-G Bergström berättar i sin nya bok Nöd och död, om den ryska ockupationen av nordligaste Sverige utifrån perspektivet att han som historieintresserad under skolåren reagerade över att läroböckerna i historia knappast alls tog upp denna hårda tid för folket i norr. Med boken lyfter han förtjänstfullt fram denna tid av svåra umbäranden, både för soldaterna men inte minst för bondebefolkningen ... Bergström lyfter fram öden som länge varit okända för de flesta, även för historieintresserade.« Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809
  2. +
  3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 218 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fyllde en lucka i mina historiekunskaper
    Lars Holmgren (Stockholm), 27 april 2022

    Mycket intressant att få inblick i de ryska härjningarna i norra Sverige som inträffade för inte så längesedan egentligen. Extra aktuell, med paralleller till vad som händer i Ukraina idag. Och med diskussionerna om NATO-medlemsskap. Köp och läs.

Visa alla 1 recensioner