Sveas son (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (128.5 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Eric Ericson
Utgivningsdatum
2018-05-18
Förlag
Bokförlaget Polaris
ISBN
9789177950448
Sveas son (ljudbok)

Sveas son (ljudbok)

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Ljudbok (MP3), Svenska, 2018-05-18
129
Laddas ned direkt
Lyssna i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play - från 79 kr/månad

Provlyssna på alla böcker · 14 dagars fri lyssning

Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken.

I möbelsnickaren Ragnar Johansson, född år noll, det vill säga 1932, tyckte jag att jag fann honom. Ragnar är en händernas man, men också tankens. Människans rationalitet är det som förmått henne att skapa något sådant som staten. Ragnar ser den som människans bättre jag. Han dyrkar staten som idé därför att den saknar människans godtycke. Den kan bestämma sig för att göra det rättfärdiga, sanna och goda, och sedan hålla sig till det. Människan däremot faller hela tiden. Hon tyngs av lidelser, drifter och svagheter.

Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från en annan epok, det fattiga bondesamhälle som moderniteten gör allt för att lämna bakom sig. Hon bakar och lagar, syltar och saftar. För Ragnar är hon en kvarleva från en värld som aldrig får komma åter.

Men i det tidevarv som väntar efter hans era blir han smärtsamt främmande. Det är Ragnars dotter Elsa som konstaterar att Ragnar är svensken och svensken är han, och Ragnar förstår bara alltför väl att det inte är beröm.

Det är dessa spänningar och konfliktlinjer jag velat förstå och tydliggöra med Sveas son en berättelse om folkhemmet."

Lena Andersson
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sveas son. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressanta frågor, svag gestaltning.
    Sören, 19 juni 2018

    Läsvärt om man är intresserad av folkhemmet som idé och praktik. Tyvärr är karaktärerna inte särskilt levande, vilket gjorde att jag tappade intresset ibland. Bristerna förstärks av dålig inläsning - undvik talboksversionen!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Sveas son