Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2018-05-28
Förlag
Bokförlaget Polaris
Översättare
Leo Gefvert
Originaltitel
Dødevaskeren
Dimensioner
215 x 145 x 30 mm
Vikt
538 g
SAB
Hce
ISBN
9789177950707
Dödstvätterskan (inbunden)

Dödstvätterskan

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-05-28
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Dödstvätterskan är en stark och extrem berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Ett kontroversiellt ämne som är brinnande aktuellt även i Sverige. Denna debut gjorde sensation i Danmark. Sara Omar fick till och med hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver modigt och personligt om ett samtidens kvinnoöde. En berättelse som bygger på Omars egna erfarenheter.

I en vindpinad by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vrede väcks. Han önskade sig aldrig en dotter. Hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad? Frmesks farmor insisterar på att hon könsstympas omedelbart, men hennes mamma fruktar att hon är för liten och svag för att överleva ingreppet. När makens våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna. Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats på grund av att det ansetts ha smutsat ner familjens och heder. Trots ett kärleksfullt hem, visar det sig omöjligt att skydda Frmesk mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen sprider sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat. Sara Omar (född 1986) är dansk-kurdisk. Hon är doktorand i statsvetenskap och sitter i styrelsen för flera av Danmarks kvinnoorganisationer. Hon har jämförts med Malala, som tilldelades Nobels Fredspris, för sitt fokus på kvinnors rättigheter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dödstvätterskan
 2. +
 3. Pärlan som sprängde sitt skal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi (inbunden).

Köp båda 2 för 387 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Dödstvätterskan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Angelägen och omtumlande
  Lars-Göran , 24 december 2018

  Boken ställer en angelägen fråga om vem av personerna jag skulle och ville vara om jag fick vara med i handlingen.

 2. Dödstvätterskan
  Irina Olovsson, 27 juli 2018

  Har nu läst boken Dödstvätterskan av Sara Omar och jag är helt förstörd. Hjärtat bultar i kroppen och helst vill jag bara sätta mig i klädkammaren med ljuset släckt och bara stänga ute omvärlden.
  Detta är den starkaste och mest brutala bok jag läst om kvinnoförtryck och mäns våld mot kvinnor och barn, och jag har ändå läst många böcker och arbetat med kvinnor som utsatts för hedersförtryck och våld.
  Boken har ett fantastisk språk som träffar hjärtats mittpunkt som vassa knivar och rör... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Dödstvätterskan