Dödstvätterskan (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2019-01-14
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Polaris
Översättare
Leo Gefvert
Originaltitel
Dødevaskeren
Dimensioner
180 x 115 x 20 mm
Vikt
160 g
SAB
Hce
ISBN
9789177951285
Dödstvätterskan (pocket)

Dödstvätterskan

(9 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2019-01-14
9 79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Dödstvätterskan är en stark och extrem berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Ett kontroversiellt ämne som är brinnande aktuellt även i Sverige. Denna debut gjorde sensation i Danmark. Sara Omar fick till och med hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver modigt och personligt om ett samtidens kvinnoöde. En berättelse som bygger på Omars egna erfarenheter.

I en vindpinad by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vrede väcks. Han önskade sig aldrig en dotter. Hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad? Frmesks farmor insisterar på att hon könsstympas omedelbart, men hennes mamma fruktar att hon är för liten och svag för att överleva ingreppet. När makens våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna. Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats på grund av att det ansetts ha smutsat ner familjens och heder. Trots ett kärleksfullt hem, visar det sig omöjligt att skydda Frmesk mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen sprider sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat. Sara Omar (född 1986) är dansk-kurdisk. Hon är doktorand i statsvetenskap och sitter i styrelsen för flera av Danmarks kvinnoorganisationer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Dödstvätterskan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Må de aldrig tystna
  Lena Wallin, 31 oktober 2021

  Sara Omars bok Dödstvätterskan är en berättelse som till stor del utspelar sig i en extremt kvinnoförnedrande och patriarkal hederskultur, där särskilt en stark man (Morfar/Pappa) visar att det finns undantag och en stark kvinna (Mormor/Mamma) som trots sin tro följer sitt sunda förnuft och blir tillsammans med sin man blir den trygghet som en liten oönskad flicka får leva med. Tills en dag ...

  Kvinnor som växt upp i den kulturs beskrivs, är ofta nertystade och solidariska med sitt u... Läs hela recensionen

 2. En bok som berör på djupet
  Lenany , 19 januari 2021

  En bok som beskriver på ett djupare plan det vi läser i tidningar om - händelser som påverkar människor för hela livet- de som råkar överleva.

 3. Måtte vi krossa patriarkatat i världen
  Sussi, 6 februari 2019

  Intressant och skrämmande skildring som får en att fundera över patriarkaliska församlingar i stort, vad de gör med oss. Måtte det goda vinna.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Sara Omar