Skuggdansaren (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2025-12-31
Förlag
Bokförlaget Polaris
Översättare
Leo Gefvert
Medarbetare
Mörk, Henriette (form)
SAB
Hce
ISBN
9789177953357
Skuggdansaren (inbunden)

Skuggdansaren

Inbunden, Svenska, 2025-12-31
219
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
KURDISTAN, 1994. Frmesk har slutat prata och äta. Hon ritar våldsamma teckningar och lemlästar sina dockor. Morföräldrarna Gawhar och Darwésh kämpar för att Frmesk ska få tillbaka livsglädjen. Gawhar söker tillflykt i tron och skickar Frmesk till koranundervisning i stadens stora moské, där Frmesks morbror Muhammad är imam. Men Gawhar vet inte vad som väntar Frmesk där. Morfadern tar upp kampen mot kvinnoförtrycket, öppnar en hamam för kvinnor och hoppas att den varma och vänliga fristaden ska föra in ljuset igen i Frmesks liv.

DANMARK, 2007. Frmesk håller sig för sig själv på universitet. Även om hon inte vill utlösa sin fars vrede trotsar hon honom genom att gå utan sjal och skriva artiklar om kvinnors rättigheter. Hemma tar hon hand om huset och passar syskonen medan modern tillbringar dagarna i soffan framför teveserier från Mellanöstern. Föräldrarna är skilda, men fadern kommer till lägenheten varje dag och kontrollerar dem med hårdhänta metoder. Han menar att dikter skrivna av kvinnor är vulgära, så när han upptäcker att Frmesk i smyg skriver dikter för att bearbeta sina djupa sår i själen eskalerar våldet. Hon ser ingen annan utväg än att söka friheten i ännu ett främmande land.

Skuggdansaren är en roman om en utsatt flickas ensamma, svåra kamp att undkomma barndomens mörker och söka friheten i ett nytt liv långt norrut. Det är den fristående fortsättningen till Sara Omars omtalade Dödstvätterskan, romanen som gjorde henne till en av Danmarks mest kända kvinnor.
Visa hela texten

Fler böcker av Sara Omar

  • Dödstvätterskan

    Sara Omar

    Dödstvätterskan är en stark berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och om mäns våld mot kvinnor. Denna debut gjorde sensation när den kom ut i Danmark, och Sara Omar blev utsedd att hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver m...