Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
494
Utgivningsdatum
2020-07-23
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
213 x 145 x 43 mm
Vikt
700 g
SAB
Hc
ISBN
9789177953678
Året med 13 månader : en dagbok (inbunden)

Året med 13 månader : en dagbok

(62 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-07-23
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Det är ett dramatiskt år i Sverige, med stora konflikter runt populismen, yttrandefriheten, metoo och Svenska Akademien.

Under detta dagboksår intar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en egen, kontroversiell position. Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord. Barnet i uppväxtskildringen Mig äger ingen är nu en vuxen kvinna som måste hantera två kriser, en privat och en professionellt.

Det är en självprövande, polemisk skildring av offentligheten och en kvinna i dess mitt, av ställningstaganden, svek, tvivel och känslor kring mediernas makt och det oundvikliga åldrandet.

"Syns det på mig att jag lever ensam? Förut kunde jag beställa ett bord på KB bara för mig själv, när P inte var i stan. Jag läste och handskrev artiklar i restaurangstimmet, på de där vita dukarna som jag längtade efter som barn. Jag beställde ett glas vin och hittade en tankegång som fick mig att dricksa extra mycket. Det gör jag inte längre. Efter jobbet går jag hem till mig, där ingen mer än jag funderar över hur jag lever mitt liv."

Åsa Linderborg är journalist, författare och historiker. Hon disputerade 2001 på en avhandling om Socialdemokraternas historieskrivning. Hon slog igenom som författare med den självbiografiska Mig äger ingen, berättelsen om en uppväxt med en alkoholiserad metallarbetare som förlorade sitt arbete i samband med globaliseringen. Den blev en stor publikframgång och nominerades till Augustpriset 2007. Mellan 2009 och 2019 var hon kulturchef på Aftonbladet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Året med 13 månader : en dagbok
 2. +
 3. Livets små njutningar : somna med hund och 46 andra upplevelser som gör livet värt att leva

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livets små njutningar : somna med hund och 46 a... av Sigge Eklund (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Året med 13 månader : en dagbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Välskriven
  @bokslukarfeministen, 28 mars 2021

  När jag började läsa Året med 13 månader trodde jag att det skulle vara ett större fokus på metoo än vad det var i den, så jag blev faktiskt lite besviken. Istället är det större fokus på den privata Åsa och om hur det är att åldras och leva i en samtid som blir allt mer krävande. Det är även stort fokus på hennes kulturliv vilket jag visserligen tyckte var mycket intressant att läsa om. Det är en mycket välskriven bok och jag gillade verkligen språket i den, men jag har samtidigt, trots att ... Läs hela recensionen

 2. Metoo, bland annat.
  Alexandra , 29 december 2020

  Åsa Lindeborgs metoo-verk handlar inte så mycket om metoo som kanske kan tro, utan mer om annat; om att åldras, om den kvävande samtiden, att ha foten i sitt eget och kulturens förflutna och om alltings förgänglighet. Välskrivet & (tror jag bestämt) ett synnerligen viktigt tidsdokument.

 3. Ofullständig och undvikande
  Jan Knutsson, 7 oktober 2020

  Hon går inte till botten med sin skuld i fallet Benny Fredriksson. Tillrättalagt och ofullständigt. Men en del avsnitt är intressanta.

 4. Vem riktar sig denna bok till?
  Boksvindel, 28 september 2020

  Längst bak i boken finns ett efterord där författaren redogör för sina urvalsprinciper i bearbetningen av texten. Där blev det helt galet. Att skildra en tumultartad tid i en skrivande människas liv utan att redogöra för tankegångar och analyser som gjordes i stunden - och utan att ta med åtminstone delar av de texter som skrevs som resultat av dessa tankegångar, det gör boken banal och obegriplig för alla utom de närmast inblandade.

  Skildra vilken människa som helst och ta bort all... Läs hela recensionen

 5. Naken och ärlig
  Maja , 21 september 2020

  Tycker mycket om boken. Hon beskriver sitt liv på ett naket och ärligt sätt som gör den både intressant och trovärdig. Eftersom jag jobbar i samma bransch känner jag igen mig i mycket. En bra bok som är klart läsvärd, tappade dock intresset mot slutet. Kanske är den något för lång...

 6. En viktig inblick i en speciell tid
  Margareta Andersson, 18 september 2020

  Åsa Linderborg vågar, med risk för en massa påhopp, kritisera journalistkåren för att inte tänka efter innan man hängde ut personer, innan de var dömda. Hon är även självkritisk.

 7. En nödvändig bok att läsa!
  Thony Glans, 17 september 2020

  Skulle jag endast rekommendera en enda nödvändig bok det senaste året, så är det Åsa Lindeborg:s Ett år med 13 månader. Varför? Kommer ni tidigt till insikt, när ni börjar läsa den, som inte har en enda onödig rad. Läs den. Thony Glans Motala.

 8. Hänt i veckan
  Harry Munther, 10 september 2020

  skvaller om kulturkändisar i Stockholm och hundratals notis om måltider. Sveriges bästa kulturjournalist har skrivit Sveriges tråkigaste dagbok. Allarmerande intetsägande.

 9. Modig bok
  Britt Gustafsson, 7 september 2020

  En självutlämnande beskrivning av en kvinna som åldras och samtidigt befinner sig i en storm av händelser i yrkeslivet. Hon tappar sin inre kompass och kan ibland inte se klart. Modigt, hon redovisar sina tillkortakommanden och brister. Men samtidigt står hon fast vid sitt innersta. Bra stilist!

 10. Intressant läsning!
  Håkan Ellwe, 4 september 2020

  En gång man börjat läsa ville man inte sluta förrän sista sidan avslutats!
  Även om man inte håller med Lindeborg i många avseenden så är hon intressant att läsa.

 11. Ärlig och modig dagbok
  Per Karlsson, 2 september 2020

  Åsa Linderborg ger en inblick i den svenska medie- och kulturvärlden i dag, den som hon är och var en del av. Och hon sätter ljus på sin egen roll i den skoningslösa jakten på internetklick, den som kan komma att kosta liv.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Åsa Linderborg