Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
358
Utgivningsdatum
2021-03-31
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Acedo, Sara (form)
Dimensioner
217 x 143 x 31 mm
Vikt
534 g
SAB
Ohj
ISBN
9789177954552

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön

(52 röster)  |  Läs 15 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-31
178
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Kön är inte kopplat till vilken kropp du har utan vilket kön du känner att du tillhör." Så står det på Vårdguidens hemsida. De senaste tio åren har något hänt med definitionen på kön. Plötsligt sägs det att kön inte har något med kroppen att göra, utan är en känsla. Könet finns inte längre mellan benen, utan i huvudet, och det gäller att ta reda på vilket kön man egentligen tillhör. Ett barn som gillar rosa klänningar? Det är med all säkerhet en flicka. En tonåring som hatar sina bröst? Det är med all säkerhet en pojke.

Den nya definitionen på kön har hyllats som progressiv. Nu kan alla vara sig själva och leva ut sitt inre kön. Men är den så progressiv? Och är den så ny? Kajsa Ekis Ekman söker könets ideologi bakåt i historien och finner att den i själva verket är en återgång till reaktionära könsroller, med allvarliga konsekvenser. Kvinnor ska vara passiva och fåfänga, män aktiva och aggressiva. De som inte passar in ska korrigeras av staten, ofta med infertilitet som konsekvens. Homosexualitet blir på nytt en defekt som ska rättas till, och kvinnor förlorar rätten att idrotta, träffas och tala på egna villkor. Denna ideologi håller på att bli lag i stora delar av världen. Hur kan något så reaktionärt maskeras som progressivt?

Denna bok synar en utveckling som har kusliga konsekvenser för kvinnor, homosexuella och alla som bryter mot könsrollerna. En måsteläsning för alla som vill orientera sig i vår tids mest infekterade fråga.

Kajsa Ekis Ekman (född 1980) är en av våra mest mångsidiga och uppmärksammade intellektuella. Hon har tidigare givit ut böckerna Varat och varan - prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan, Skulden eurokrisen sedd från Aten och samlingsvolymen Texter 1998-2015.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om könets existens : tankar om den nya synen på kön
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 317 kr

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Om könets existens : tankar om den nya synen på kön. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. en viktig bok.
    HuS, 13 juli 2021

    I dagens värld har biologiska fakta ersatts med identitespolitik. Den nyliberala nyspråkligheten, där allting vänds till sin motsats är djupt reaktionär och kvinnofientlig.
    Det är både skrämmande och totalt obegripligt hur detta har kunnat få fäste i samhällsdebatten. Kajsa Ekis Ekmans bok är väl underbyggd med fakta och logiska resonemang. Den visar hur långt ifrån verkligheten det samhälleliga grupptänkandet nått. Och hur skadligt detta är för våra barn och vår framtid.

  2. En ögonöppnare
    Lena Wallin, 5 juli 2021

    Kajsa Ekis Ekman har verkligen slagit hål på alla uppblåsta "sanningar" som så många ungdomar, i tider av psykisk ohälsa och identitetspolitisk övertro, har pådyvlats.

    Att politiker och makthavare har låtit sig luras - på grund av ren okunskap men antagligen också för att de vill visa sin välvilja och handlingskraft - är bara sorgligt.
    Om de hade kunnat läsa "Om könets existens" tidigare, så skulle de ha kunnat stoppa detta förödande experiment som våra ungdomar utsätts för. Läs hela recensionen

  3. Träffsäker
    Alex, 14 juni 2021

    Reder ut röriga begrepp och motsägelser rörande debatten kring kön. Otroligt intressant och mycket lösvård. Borde ingå som obligatorisk läsning på vissa utbildningar.

  4. En faktabok i en känslostyrd värld
    Linnéa , 27 maj 2021

    Ett absolut måste för att förstå dagens utveckling av könsdiskussionen. Att boken får kritik för faktafel, när det egentligen verkar vara så att vissa läsare istället vill att man ska fokusera på deras känslomässiga argument gör dessutom boken ännu viktigare och synliggör problematiken som Ekman diskuterar. Jag håller inte med om 100% av tankarna, men ger den ändå 5/5 då den var intressant och välskriven

  5. En modig bok
    Mats Bladh, 18 maj 2021

    KEE har skrivit en modig bok. Hon gör en grundläggande kritik av den nya synen på kön som grundar sig i transrörelsens definitioner. Istället för kvinna-man får vi då cis-trans. För detta har hon fått spott och spe av RFSL och andra tyckare. Men Ekman är inte transfobisk, men kritisk mot pubertetsblockering och framförallt att före detta män löser upp kvinnors sammansatta erfarenheter av biologiskt kön + underordnad könsroll. Boken är ett försvar av feminismen.

  6. Klargörande och angelägen
    Bengt Midgren, 17 maj 2021

    Jag tror att innehållet kunde ha koncentrerats till kanske halva sidantalet. Men då hade det ju inte blivit en bok. Och inte ens en lång kulturartikel hade varit lång nog för detta angelägna ämne. Först nu börjar jag förstå genusbegreppet. Och har mindre förståelse än någonsin för hur transaktivisterna har lyckats kapa åt sig rätten att bestämma vad man ska få lov att prata om. Ta dig tid att läsa denna klargörande bok.

  7. Om det ser ordet "transfobisk"...
    Whorphan, 8 maj 2021

    ...i en negativ recension så ignorera den. Läs boken och bilda dig en egen uppfattning. Mycket av kritiken som påstås vara "faktafel" är endast ideologiskt motiverade känsloargument. Följ upp källhänvisningarna och bilda er en egen uppfattning.

  8. Lyfter förbisedda perspektiv
    A, 1 maj 2021

    Mycket bra och skarp inledning, lite väl många spridda källor i mitten. En del s k cherry - picking av de värsta exemplen i mitt tycke, vilket inte är helt relevant för sakfrågan. Strålande analys och avslutning. Det finns ingenting fobiskt med denna bok, tvärtom lyfter Ekis Ekman upp andra typer av berättelser från transpersoner och deras närstående än den närmast formstöpta mall som samhället presenterar. Men framförallt är detta en djupdykning i "konceptet" kvinna, vem som definierat och d... Läs hela recensionen

  9. Desinfo
    Nicke , 24 april 2021

    Massa referenser men Kajsa Ekis Ekman övertolkar, feltolkar och slutprodukten är inte så mycket en debattbok som desinformation om transrörelsen.

  10. En saklig röst i debatten
    H, 20 april 2021

    Överskådlig och lättillgänglig bok om den nya synen på kön som en självvald identitet snarare än en materiell verklighet. Många har gått från att prata om kön till att prata om "könsidentitet", utan att detta skifte har diskuterats i någon större utsträckning. Vad får det för konsekvenser för kvinnorörelsen när man inte kan enas om vad en kvinna är? Kajsa Ekis Ekmans bok går igenom hur man har sett på kön genom historien, pekar på hur ofta den nutida, "moderna" synen på kön istället är bakåts... Läs hela recensionen

  11. För den som tycker att cis-begreppet skaver.
    Anna, 19 april 2021

    Ekis tar upp väldigt många aspekter av sitt ämne, och argumenterar som hon alltid gör rappt, drastiskt och smart ironiskt. Just ironin är något som jag tror kommer stöta sig med många (speciellt i bokstavlighetens tidevarv) men som jag själv kan uppskatta. Kanske är just mångfalden av perspektiv och infallsvinklar både bokens styrka och svaghet. Den visar på ämnets komplexitet samtidigt som den gör läsarens egen förmåga att orientera sig särskilt viktig. De halsbrytande kasten är i och för si... Läs hela recensionen

  12. Viktig
    Ellan, 19 april 2021

    Boken är ett intellektuellt och viktigt teoretiskt inlägg i en debatt som snarast kan betraktas som ett minfält. Vi måste kunna diskutera teorier om kön.

  13. Bidrar till en mer rättvis bild av transvården
    Robin, 17 april 2021

    Intressanta tankar om vår förändrade definition på kön och dess konsekvenser. Även härligt att se denna synvinkel på transvården uppmärksammas mer. Jag är glad över att Ekman och andra bidrar till att ge en mer komplett bild av hur det är att leva som transperson samt konsekvenserna av könsbyte. Rekommenderar alla att läsa den! Mvh transperson

  14. Dålig research
    Idun, 15 april 2021

    Extremt oroväckande hur lite faktisk vetenskaplig research som har gjorts i den här boken. Den är väldigt transfobisk och ger en vilseledande bild av hur det är att leva som transperson. Rekomenderar istället nyfikna läsare att hitta och läsa böcker av faktiska transpersoner där de själva skildrar sina liv. Vare sig en bryr sig om transfobin eller inte så är "forskningen" i den här boken extremt bristfällig och många av hennes påståenden kan lätt motbevisas. Väldigt besviken att hennes redaktörer inte märkt alla brister.

  15. Bristande vetenskaplig kvalite och fördomsfull.
    Amanda, 14 april 2021

    Stor okunskap och förakt mot transpersoner. Tvivelaktiga källor som sprider osanningar. Tystar transpersoners egna perspektiv på ett väldigt hånfullt sätt.

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Kajsa Ekis Ekman