Kritiskt omdöme i samhällskunskap : undervisningsutvecklande studier av samhällsanalytiskt resonerande i rättvisefrågor (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2019-09-23
Förlag
Stockholm University
Dimensioner
242 x 165 x 22 mm
Vikt
787 g
SAB
Eab
ISBN
9789177976967
Kritiskt omdöme i samhällskunskap : undervisningsutvecklande studier av samhällsanalytiskt resonerande i rättvisefrågor (häftad)

Kritiskt omdöme i samhällskunskap : undervisningsutvecklande studier av samhällsanalytiskt resonerande i rättvisefrågor

Häftad Svenska, 2019-09-23
149
Skickas inom 7-10 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Lärare i samhällskunskap utbildar medborgare som ska kunna bidra till rättvisa och rimliga lösningar på gemensamma samhällsangelägenheter och på vår tids stora samhällsproblem. För detta är utvecklandet av ett gott omdöme i samhällsfrågor viktigt, och omtvistade värdebegrepp som rättvisa centrala. Avhandlingen undersöker ett kunnande som är centralt i detta medborgarbildande uppdrag, nämligen förmågan till kritisk analys i omtvistade värdeladdade frågor, specifikt rättvisefrågor.

Projektet sammanfattar resultat från tre studier som baseras på fem delstudier genomförda på lågstadiet, mellanstadiet och gymnasiet. Studierna utgår från learning study, en designbaserad
undervisningsutvecklande forskningsansats där undervisningsinterventioner utvecklas, prövas och analyseras i samarbete med verksamma lärare. Resultaten beskriver innebörden av kunnandet och
hur undervisning kan främja utvecklingen av det, och kan användas för formulering av mål, planering, genomförande och utvärdering av undervisning. Utifrån resultaten diskuteras dels progression av förmågan, dels en modell för samhällsanalytiskt tänkande som utvecklande av kritiskt omdöme i relation till värdeladdade samhällsfrågor i syfte att uppnå en agensinriktad medborgarbildning.

Malin Tväråna är gymnasielärare i samhällskunskap, svenska och filosofi. Hon arbetar med lärarutbildning och lärardriven forskning och utveckling.

Detta är en doktorsavhandling i ämnesdidaktik med inriktning mot de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik vid Stockholms universitet 2019.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kritiskt omdöme i samhällskunskap : undervisningsutvecklande studier av samhällsanalytiskt resonerande i rättvisefrågor
  2. +
  3. Resultatinriktad individualisering i skolans inre arbete : En grundad teori om utvecklingssamtal, skriftliga omdömen och individuella utvecklingsplaner på grundskolans högstadium

De som köpt den här boken har ofta också köpt Resultatinriktad individualisering i skolans in... av Gabriella Höstfält (häftad).

Köp båda 2 för 247 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »