Osynligt sjuk : medan livet passerar (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2019-04-01
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Kellerman Pillay, Jenny (form)
Dimensioner
200 x 142 x 15 mm
Vikt
307 g
SAB
Gcz Alvtegen, Karin,Ven
ISBN
9789178090280
Osynligt sjuk : medan livet passerar (häftad)

Osynligt sjuk : medan livet passerar

(61 röster)  |  Läs 30 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-04-01
289
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Hej allihop, Karin Alvtegen här.
Det börjar dra ihop sig till boksläpp av Osynligt sjuk - medan livet passerar, som Karin Thunberg skrivit om mig och min resa med ME.

Som framgångsrik författare var jag väldigt restriktiv med att prata om mitt privatliv eller låta journalister kliva över tröskeln till mitt hem. Min man Micke Nord Andersson (musiker och musikproducent) har alltid känt likadant, vår integritet har varit A och O.

Med den här boken har vi gjort tvärtom. Karin Thunberg följde oss under hösten, sov över ibland, åt frukost och middag med oss. Såg med egna ögon det som få utomstående verkligen förstår - hur ME så totalt förändrar tillvaron och hur begränsande sjukdomen är, hur lite som behövs för att övertrassera energikontot och utlösa PEM (Post-Exertional Malaise), ansträngningsutlöst försämring. Hur stort lass min man får dra, och hur mycket min sjukdom begränsar även hans liv.

Och ju längre hon följde oss och förstod, desto mer delade hon vår ilska över hur ME-sjuka och anhöriga bemöts av vården, försäkringskassan och alla BPS-förespråkare. Alla idiotiska studier som görs på fel patientgrupp som gör att vi fortsätter skickas i KBT och felbehandlas med GET (Gradvis Ökad Träning).

Boken innehåller även intervjuer med min man, mina föräldrar, mina vuxna söner och min vän författaren Åsa Larsson, som idogt fortsatt finnas vid min sida medan jag bit för bit monterat ner mitt liv. (...)

Karin Thunberg har skrivit en mycket bra och inkännande bok.

Jag har medverkat av en enda anledning: Ingen makthavare, politiker eller vårdansvarig ska någonsin kunna säga:
- Jag visste inte.

Karin Alvtegen

- - - -

Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg.

Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i skuggan av det verkliga livet , sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Osynligt sjuk berättar hur det är att lära sig leva med en obotlig sjukdom, hur man tvingas ompröva sina livsval och se på dem med nya ögon, något som vi alla skulle behöva göra ibland. Karin Alvtegen är en av Skandinaviens mest lästa och uppskattade författare. Hennes böcker har översatts till ett trettiotal språk, bland andra Skam, Saknad, En sannolik historia och Fjärilseffekten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Osynligt sjuk : medan livet passerar
 2. +
 3. En kvinnas själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kvinnas själ av Isabel Allende (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 30 recensioner av Osynligt sjuk : medan livet passerar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra och tänkvärd
  Åsa Elisabeth Viklund, 23 september 2019

  Mycket tänkvärd bok. Förklarar tydligt och ger perspektiv från både den sjuke och familjen. Jag har själv drabbats av ME och jag hoppas att kunskap sprids om denna sjukdom.

 2. Borde läsas av alla för ökad förståelse
  Kaffeläsaren, 1 augusti 2019

  Den framgångsrika författaren Karin Alvtegen drabbades av en obotlig sjukdom mitt i livet. ME som är en nerurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Ungefär 4-6 personer av 1000 är drabbade men mörkertalet är stort och läkare tror att betydligt fler är drabbade. I slutet av boken ger läkare och forskare sin syn på ME. I Osynligt sjuk berättar Karin öppet och ärligt om hur det är att leva med en obotlig sjukdom som helt knockar en. Alla förutsättningar förändras och det som tidig... Läs hela recensionen

 3. Osynligt sjuk
  birgitta svensson, 11 juli 2019

  Inget som helst att anmärka på, snabb leverans av boken den var efterlängtad. Men kreditupplysning på SEK 204 ?? varför ?? När man sett lyxfällan så kan man undra över detta. Med vänliga hälsningar Birgitta Svensson

 4. Så viktig om verkligheten
  Malin, 5 juni 2019

  Själv svårt drabbad av den här sjukdomen så brast det efter den första tredjedelen och sen grät jag mig igenom allt som var kvar. Man blir naken, så naken när nästan alla ord är ord som man själv försökt säga, nästan alla tankar är tankar man själv haft. Skyddsbarriären jag har i sinnet för att inte ständigt stå vid avgrunden rivs ner när det uttalas, och då ligger man där och måste titta på sanningen om hur förtvivlad situationen är, inte bara för Karin, men också för mig, för oss alla. Så f... Läs hela recensionen

 5. otroligt gripande
  MJ, 28 maj 2019

  En otroligt gripande och beskrivande bok, en bra bok att läsa som anhörig till ME-sjuk. Alla som inte vet vad ME handlar om läs den här så vet man hur det är...

 6. Boken om ME
  Eva (svearike), 7 maj 2019

  boken berättar om att ME kan ha olika grader av svårigheter, det är bra. Det är också bra att det framgår att ME är en sjukdom som blir sämre av aktiviteter.

 7. Perfekt rubrik
  Ebo, 30 april 2019

  Lättläst även för en som är själv drabbad. Man har förlorat halva sitt liv medan man lever. Jag hoppas försäkringskassan tar del av den också.

 8. Ger energi

  En bok som gör skillnad och lämnar fotsteg. Som ger hopp och energi till förändring och acceptans. Som visar att det finns engagemang och omtanke om sina medmänniskor.

 9. Gripande är bara förnamnet
  K Me, 16 april 2019

  Boken förmedlar på ett rakt och tydligt, och samtidigt mycket vackert sätt hur den brutala verkligheten kring osynlig, kronisk sjukdom kan se ut. Jag känner djup tacksamhet över författarnas insats.

 10. En bok för precis alla vuxna
  M-Suzanne Olsson, 15 april 2019

  En osentimental informativ bok, inte bara om sjukdomen ME utan främst om att tackla livet när det inte blir som man tänkt och planerat.

 11. Gripande och fängslande (i dubbel bemärkelse)
  Ann, 14 april 2019

  En fantastisk bok som jag önskar alla skulle läsa.
  -Här har du som är frisk en möjlighet att få en inblick i en värld du kanske inte ens kunde föreställa dig kunde existera!

  Boken är så viktig, på så många plan. Den är dessutom väldigt lättläst, intressant och gripande. "Osynligt Sjuk" var nästan omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.
  Om du som läser denna bokrecension själv har en osynlig sjukdom och inte når fram till dina vänner och anhöriga så är denna bok ... Läs hela recensionen

 12. Att leva men ändå inte...
  Vallen, 12 april 2019

  En bok om hur det är att leva med en svår kronisk sjukdom, ME/CFS. En bok om författaren Karin Alvtegen, som blev sjuk mitt i livet i denna ännu obotbara sjukdom..Om hur det är att leva i "skuggan av det verkliga livet", med svåra funktionnedsättande symtomer, social isolering,oförståelse och okunskap från sjukvården och om dom anhöriga som står vid sidan om.
  En bok som speglar i mycket mitt och många andras ME-sjukas liv, och som jag önskar alla skulle läsa som har en anhörig,vän eller s... Läs hela recensionen

 13. Väldigt läsvärd viktig bok.
  Nettan, 11 april 2019

  Ett lätt flödande språk. En bra samklang mellan berättare och författare. Otroligt gripande bok. Skrattar och gråter om vartannat.
  Läs den!

 14. Att leva med ME/cfs
  Marie Blom, 11 april 2019

  Karin Thunberg har skrivit om hur livet monterades ned för författaren, maka och mamman Karin Alvtegen sen hon fick ME/cfs. Boken har ett mycket bra upplägg där make, barn och läkare får berätta sina känslor.

  Eftersom jag själv har sjukdomen vet jag hur viktigt det är att sprida kunskap och information om sjukdomen.
  Jag kan verkligen rekommendera boken till alla friska som sjuka. Sen att boken blir material som skall ingå i utbildningen för vårdpersonal.

 15. Bra och osentimentalt om ett svårt ämne
  Carola Svahn, 11 april 2019

  Är evigt tacksam för att de två Karinarna har hjälpts åt med att fixa denna bok.
  Svårt att skriva om, svårt att leva med. För oss med ME är den ovärderlig - igenkännandet förstås men också som information till anhöriga och vårdgivare att läsa och ta in. ME är en knepig sjukdom för den som är drabbad och därmed även för de närmaste. Vården har lite att ta igen här. Den här boken kan korta startsträckan.

 16. En mycket viktig bok som alla bör läsa
  Lotta Sjölander, 11 april 2019

  Denna bok borde läsas av precis alla, såväl läkare, övrig sjukvårdspersonal, myndighetspersoner och varje "random" person. Den beskriver på ett bra sätt det lidande och de funktionsnedsättningar det innebär att ha sjukdomen ME/CFS. Samt den totala oförståelse inför lidandet som den sjukdomsdrabbade möts av.

 17. Lätt pratig!
  Jojo, 11 april 2019

  Hade stora förväntningar, kanske för stora med tanke på Karins egna produktion tidigare... Vet man inget om ME innan hade kanske ytterligare vinklingar varit på sin plats? Men bra att ämnet lyfts av en kändis. Lättläst text i mer tidnings- än bokformat.

 18. Inte bara en sjukdom!
  Elisabeth O, 11 april 2019

  Mycket berörande på många olika sätt! Jag älskar Karin Thunbergs språk och ton! Tycker att alla bör läsa boken - den handlar verkligen om livet!

 19. Mycket viktigt att ME uppmärksammas.
  marianne lund, 11 april 2019

  Äntligen en bok som verkligen visar hur förödande denna sjukdom är. Att "straffas" av den egna kroppen så fort man gör något lite mer än man borde. Känner man sig bra en dag, så finns det så mycket man vill och då är det väldigt frustrerande att bara sitta och tänka på vad man vill göra, och veta att gör jag det så blir jag dålig i många dagar igen.

 20. Skratt, gråt och igenkänning!
  Maria Green Svensson, 10 april 2019

  En så efterlängtad bok. Min man läser den högt för mig då jag har svårt att ta in längre text pga ME. Vi stannar upp och pratar, gråter och skrattar. En bok sim tål att läsas om och om igen!

 21. Det är mig det handlar om.
  ME sjuk, 10 april 2019

  Min sambo har nu också läst och det är den verklighet vi lever idag, Det är så fruktansvärt svårt att förklara för familj och vänner hur man mår. Jag förstår nu varför jag rasar och blir sämre! Jag har inte fått träffa någon expertis på området utan är hänvisad till psykiatrin.
  Rekomenderas till alla som har någon med ME/CSF i sin närhet.

 22. Livsprövning
  Gunlög Eriksson, 6 april 2019

  Detta är en mycket välskriven bok om en kvinna som själv- och i viss mån tillsammans med sin familj och vänner- drabbas av en sjukdom som ingen vill ha och som läkare inte verkar - eller vill- känna till. Jag hoppas att a l l a inom läkarkåren kan läsa denna bok och inse att de måste göra något för alla de ME drabbade. Även om boken känns tung finns det lite ljus i den. Vi får ta del av en fin kärleks- och familjehistoria som berör. Jag unnar alla ME sjuka att ha en sådan man och familj (ink... Läs hela recensionen

 23. En oerhört stark berättelse
  Sten Helmfrid, 6 april 2019

  En oerhört viktig bok som slår hål på många myter om Karins sjukdom, ME/CFS. Till att börja med är ME/CFS mer än bara trötthet. Kardinalsymtomet är ansträngningsutlöst försämring. Om patienterna överanstränger sig fysiskt eller mentalt följer en fördröjd försämring och förstärkning av symtomen. Dessutom har patienterna en mängd andra symtom, bland annat neurologiska, autonoma och immunologiska. Boken låter läsarna uppleva och förstå den komplexa sjukdomsbilden, både sedd från patientens synvi... Läs hela recensionen

 24. Underbar bok
  Hanna, 5 april 2019

  Karin Alvtegen har med hjälp av Karin Tunström vid pennan lyckats få till en bok om ett tungt ämne som känns enkel att ta till sig. Den berör den sjukes och anhörigas perspektiv och hur livet blir när man mitt i livet drabbas av en svår sjukdom. En mycket viktig bok för sjuka, anhöriga, alla som jobbar inom vården, politiker och försäkringskassan. För de ME sjuka som lämnas åt sitt eget öde men den är även applicerbar på många sjukas situation i samhället

 25. Otroligt viktig
  Valkyria, 3 april 2019

  Karin och Karin sätter ord på det som inte går att formulera. Jag känner igen så mycket i Karins historia och trots att jag varit sjuk i fyra år så blev insikten djupare med denna bok. Det är på riktigt. Det går inte längre att bortse ifrån. Alla anhöriga och all vårdpersonal borde läsa denna, om och om igen. För att inte tala om politiker och försäkringskassan. Den här boken kan komma att rädda liv. Tack Karin och Karin, från djupet av mitt hjärta.

 26. Igenkänning
  Ingmari Öhman, 30 mars 2019

  Läste boken i natt. För mig som ME-sjuk bara möjligt att läsa tack vare den otroliga text Karin T skrivit. Ett lätt och luftigt flöde trots det tunga och intensiva innehållet. Inte ett onödigt ord. Läser henne sedan flera år i SvD och ser alltid fram emot hennes intervjuer och krönikor.

  Jag känner mig så bekräftad av det Karin Alvtegen berättar om. Den förvirring och samtidigt förvissning som finns att något är allvarligt på tok. Hur det är att inrätta sig på ett nytt sätt att leva ... Läs hela recensionen

 27. Årets viktigaste bok
  Cecilia Ekhem (Ekhemmanet), 30 mars 2019

  En obeskrivligt viktig bok för oss som kan spegla oss i Karins situation. Inte bara vi ME-sjuka, utan alla som upplevt att livet förändras i ett slag. Hos oss själva eller hos någon närstående. Och framför allt behöver boken läsas av alla som i yrket möter eller fattar beslut om ME-drabbade.
  Tack Karin och Karin, och Brombergs för en livsviktig bok.

 28. Karin lyfter det viktiga
  Kina, 29 mars 2019

  Jag som ME sjuk känner igen mig i den osynliga kraft som ändå finns inom oss dold av en osynlig sjukdom.
  En både intressant och mysig bok. Skulle vilja hälsa på i huset på Österlen.
  Och framför allt en viktig bok.
  Politiker, läkare, FK ja alla behöver upplysas om denna vidriga sjukdom som inte ens låter de sjukaste dö.

 29. Gripande, underhållande och viktig
  Edda, 29 mars 2019

  Har gråtit floder, men också skrattat. Fängslats av berättelserna om Näs och om gammelfaster Astrid. Igenkänning i så mycket, Karin beskriver så väl hur livet sätts på paus med ME, kampen med vården och myndigheter, och kampen mot fördomar i samhället.
  Uppskattar berättandet, ärligheten och öppenheten, att bjudas in till förtroliga samtal två författare emellan, men också samtalen med närmsta familj och vän. Det här är en bok ur flera vinklar; för den som drabbats, för anhöriga, men ocks... Läs hela recensionen

 30. En bok för alla!
  Liza (Göteborg), 29 mars 2019

  En bok för alla om att leva med ME.
  En bok för alla som lever med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning, är anhörig, i vården, jobbar på Försäkringskassan, är politiker eller tjänsteman, vän.. Eller bara bryr sig.
  En bok om sorg, frustration, smärta, kärlek, vänskap, förtvivlan.
  En bok om hur vår socialförsäkring och vård monterats ner till obefintlighet av politikerna i alla nivåer.
  En bok för dig och mig.

Visa alla 30 recensioner

Fler böcker av författarna