Den fördömda flickan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2023-05-08
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Översättare
Ida Andersen
Originaltitel
La Malnata
Medarbetare
Norstedts Ateljé (form)
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
385 g
SAB
Hcei.01
ISBN
9789178092505
Den fördömda flickan (inbunden)

Den fördömda flickan

Inbunden,  Svenska, 2023-05-08
239
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Den lilla italienska byn Monza, 1936. Trettonåriga Francesca ligger i den blöta leran med en mans stora kropp ovanpå sin. Mitt i fullbordandet av en våldtäkt, dör plötsligt mannen. Maddalena, som precis kommit ikapp, hjälper Francesca att knuffa undan den stora kroppen. Tillsammans hjälps dom åt att gömma liket i buskarna.

Ett år tidigare var flickorna inte vänner. De hade heller inget intresse av att bli det. Francesca Stradas mamma ville bli en berömd skådespelerska, men nu intresserar sig hon sig mest för Gud, traditioner, och vad andra människor tycker och tänker. Francesca är en väluppfostrad flicka. En söndag på mässan lägger Francesca märke till en flicka i hennes egen ålder. Flickan rör sig på ett sätt som flickor inte brukar och har något vilt i blicken. Hennes ben är bara, hon har stripigt mörkt hår och leker med två äldre pojkar. Det är hon som är Maddalena, den fördömda. Det sägs på byn att hon för med sig otur. Att hon orsakat både sin brors och sin pappas död.

Francesca attraheras av Maddalenas frihet och upproriskhet, och Maddalena förstår att Francesca kan vara till användning för henne. Snart blir flickorna oskiljaktiga, och lekarna allt farligare. Maddalena lär Francesca att leka vid floden och att stjäla från Tresoli, den skräckinjagande grönaksförsäljaren på torget. Men hon lär henne också att känna sin egen kropp som något levande. När hon får sin första mens är det Maddalena som lugnar henne och förklarar att det inte är något att skämmas över. Flickornas intensiva vänskap kommer att växa sig stark mitt under fascismens tidevarv i 1930-talets Italien. Tillsammans dras dom in i en farlig händelseutveckling som sätter deras vänskap på prov.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den fördömda flickan
 2. +
 3. En bättre värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bättre värld av Anthony Doerr (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Beatrice Salvioni

 • La Malnada

  Beatrice Salvioni

  Un matÿ del 1936, a la riba del Lambro, dues nenes de dotze anys, en xoc i mig despullades, miren d''amagar el cos d''un home que s''acaba de morir. Una d''elles, la Francesca, serÿ qui ens explicarÿ la història. Filla d''una famÿlia de class...

 • En pelkää mitään

  Beatrice Salvioni

  Kirjallinen sensaatio täynnä raikasta vihaa! Italia vuonna 1936. 13-vuotiasFrancescamakaajoenpenkalla puolipukeissa päällään miehen ruumis. HänenystävänsäMaddalenaryömii apuun, ja he piilottavat ruumiinrantapusikkoon. Maddalena, jonka sanotaan tap...