Chefens härskarteknik : en bok om individuell lönesättning (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
80
Utgivningsdatum
2019-07-11
Förlag
Erik Hjärtberg
Dimensioner
177 x 110 x 5 mm
Vikt
77 g
SAB
Qbfe
ISBN
9789178191710
Chefens härskarteknik : en bok om individuell lönesättning (häftad)

Chefens härskarteknik : en bok om individuell lönesättning

Häftad Svenska, 2019-07-11
70
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det räcker med att besöka vilken arbetsplats som helst för att se att det finns ett stort missnöje med individuell lönesättning.
En stor del av den svenska fackföreningsrörelsen förespråkar individuell lönesättning och ökad lönespridning. Lönerna ska bestämmas lokalt i personliga samtal mellan chefen och den anställda. Annat var det förr.
Under 1960- och 1970-talet minskade löneskillnaderna i Sverige, både mellan olika LO-förbund, mellan arbetare och tjänstemän samt mellan män och kvinnor. Lönerna sattes i centrala avtal mellan fack och arbetsgivare.
På 1980-talet kom kravet från arbetsgivarna om att införa individuell lönesättning för att bättre kunna kontrollera arbetarna. Eftersom lönerna sätts i individuella samtal under fredsplikt, i stället för i förhandlingar under strejkhot, innebär detta en stor ökad makt för arbetsgivarparten och en minskad makt för facket och arbetstagaren.
Inom yrken där samarbete är avgörande för verksamheten leder systemet till splittring av arbetslagen och minskar känslan av samhörighet och gemenskap.
Både chefer och vanliga anställa får lägga ner mycket tid på de lönesamtal som ska användas i den individuella lönesättningen och tid är pengar även i det här sammanhanget.
Det påstås ofta att de anställda själva vill ha individuell lönesättning, fast någon undersökning som visar att så är fallet finns inte.
Några bevis för att systemet skulle gynna arbetstagarna som grupp finns överhuvudtaget inte.
Trots allt detta är stora delar av svensk fackföreningsrörelse i dag entusiastiska förespråkare av individuell lönesättning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Chefens härskarteknik : en bok om individuell lönesättning
  2. +
  3. Lönekriterier - arbetsbok för chefer och medarbetare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lönekriterier - arbetsbok för chefer och medarb... av Georg Frick (häftad).

Köp båda 2 för 229 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Hjärtberg

  • Ryanair på svenska

    Erik Hjärtberg

    Berättelsen om hur socialdemokratiskt styrda kommuner i Sverige stödjer ett fackföreningsfientligt flygbolag.