Extra allt! : när samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2021-09-12
Förlag
Fri Tanke Förlag
ISBN
9789178192991
Extra allt! : när samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka (e-bok)

Extra allt! : när samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka E-bok

(4 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2021-09-12

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
År 1959 kom den brittiske marinhistorikern Northcote Parkinson ut med ett flertal lagar som beskriver den byråkrati som styr och sysselsätter oss på arbetsplatsen och som bl a förklarar hur sju anställda kan fås att utföra en persons arbete. Parkinsons kritik av den jäsande administrationen i större organisationer gjorde internationell succé.

60 år senare präglas vår tids organisationer och samhällsliv fortfarande av Parkinsons lagar, men mycket har också hänt. Regelverk och procedurer expanderar fortsatt men så gör också grandiosa anspråk, ett allt mer utbrett offer-tänkande och krav på att ha och uttrycka rätt åsikter. Vår tids människa och arbetsliv präglas av en märklig blandning av tjusighetsambitioner - med titelinflation, varumärkande, värdegrundsprat och fina framträden på sociala medier - och rädsla för allt möjligt - där farliga könsrelationer, stress, krav och risk för kränkningar gör folk nervösa och i behov av stöd. Allt oftare blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem.

Mats Alvesson, organisationsforskare och professor vid Lunds Universitet, beskriver åtta sociala lagar som utmärker vår ofta bisarra värld: lagen om att land ska med lag raseras, lagen om offerhierarkin, lagen om den krampaktiga godheten, lagen om tvungen hjälpsamhet, lagen om ballongsamhället, lagen om Ikarossyndromet, lagen om de lågt hängande frukterna och bumerang-lagen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Extra allt! : när samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Masskonsumtionen drivs också på av sämre kvalitet
    Erik Tommy Karlsson, 3 december 2019

    Instämmer med mycket i boken. Men saknar analys av hur masskonsumtionen ökar pga kvalitetsförsämring.
    Gäller ju speciellt vanliga kläder, om jämför dagens kläder med kläder för 40-50 år sedan har ju kvalitén blivit mycket sämre: Storlekar stämmer inte, då var t.ex ett par Levis 501 34/32 alltid lika stora, nu beror ju storleken oftast på vilket land det tillverkats i, 34/32 i en fabrik kan ju vara detsamma som 36/30 i en annan fabrik, hållbarheten är sämre, passformen likaså, vilket natur... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mats Alvesson