Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2020-06-11
Förlag
Fri Tanke Förlag
ISBN
9789178196432
Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (e-bok)

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2020-06-11

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den.

Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla kunskap på ett sätt som inga andra djur kan, men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi förstärka vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen?

Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.

Det här är en uppdaterad utgåva.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Beskrivning av begrepp för tankar och argument
    Mats Vikström, 12 januari 2021

    Åsa visar läsaren hur filosofin ger struktur åt tankar och argumentation. Därmed kan läsaren se igenom argumentationsfel och tankefel. Åsa visar hur t.ex. postmodernismen vilar på felaktiga antaganden och därmed leder fel. Läs gärna replikskiftet i SvD där en postmodernistisk professor kommenterar Åsas bok varpå Åsa svara i enlighet min sina förslag i boken. Briljant!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Åsa Wikforss