Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Labyrinten (del 2)
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
79
Utgivningsdatum
2020-01-10
Förlag
Nypon förlag
SAB
uHc
ISBN
9789178254729
Den kalla staden (inbunden)

Den kalla staden

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-01-10
138
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Paris och Kairo har sluppit ut ur Labyrinten. Där hamnade de som straff för att de kysst varandra. Nu har de fått en ny chans att hitta den rätta vägen. Den som ska ta dem till havet. Men vägen leder istället till den kalla staden. Där solens strålar kyler. Och för att inte frysa ihjäl slår de följe med några ungdomar som lever i utanförskap i stadens utkant. En värld full av droger och våld öppnar sig. Hur högt är priset för att överleva? Och hur långt är de beredda att gå för att få mat och värme?

I den andra boken i trilogin Labyrinten bjuder Eva Susso läsaren på en bitvis mörk och våldsam resa i fantasin, men också en resa som innehåller spirande kärlek mellan två ungdomar. Den gamla världen har gått under i Det Stora Kriget och den nya världen är delad i tre delar. Den allra fattigaste delen som huvudpersonerna just lämnat, och den kalla staden de kommer till i andra boken är inga livsbejakande platser. Men inte desto mindre ger författaren läsaren ett stort mått av hopp. Ljuset i labyrinten är drömmen om den tredje världen, en bättre värld.

Med dystopins form går det att ta upp existentiella frågor utan att de blir för tunga. Det är en genre som det är tacksamt att använda i klassrummet för att få igång samtal om olika svåra ämnen. Den här boken sätter fingret på viktiga etiska frågor. På skolverkets lärportal finns en modul om lässtrategier för skönlitteratur åk 4-9. Del 5 handlar om budskap och tolkning av dystopiska berättelse. Där får du tips om arbetssätt för att utveckla elevernas förmåga att tolka och läsa kritiskt.

Eva Susso debuterade 1995 med bilderboken Rita och har sedan dess skrivit mer än 30 böcker för barn och unga, bland annat den dystopiska ungdomsromanen Två städer. Mellan 2002 och 2009 satt hon på stol nr 2 i barnboksakademin. 2013 nominerades hon till Sveriges Radios Barnens romanpris för mellanåldersboken Yummy.

Boken finns även som e-bok, som digital ljudbok och som Daisy.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Sagt om första delen i serien: "Dystopier är än så länge väldigt populära på biblioteken och boken torde hitta sina unga läsare." (Nils Ahnland, BTJ-häfte nr18/19)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den kalla staden
  2. +
  3. Den rätta vägen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den rätta vägen av Eva Susso (inbunden).

Köp båda 2 för 276 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den kalla staden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Lättläst men tyvärr ofattbar
    Brijdeep Kaur, 15 maj 2020

    Efter jag hade läst boken fattade jag att detta är egentligen andra delen i en triologi om serien Labyrinten. Jag har inte läst del 1 och böckerna verkar vara byggda på varandra. .
    Boken känns som att den börjar väldigt otydlig med två personer (ett par) som helt plötsligt har lämnat labyrinten (?) och befinner sig i den kalla staden (?). Fattade senare att detta är en fortsättning på föregående bok och det är därför jag hänger inte med. Men ändå känns lite korttråkigt historia med paret ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva Susso