Kungsgatan : roman (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (523.5 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Rasmus Luthander
Utgivningsdatum
2020-07-21
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789178274710

Kungsgatan : roman Ljudbok

(6 röster)  |   Läs 1 recension
Ljudbok,  Svenska, 2020-07-21

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Den gången Adrian hade fyllt sju år, tog hans far, bonden i Humla by, honom med in till Stockholm i ett lövlass. Det var natten före midsommarafton. Det var blått i luften. På marken var det tyst och vått. Adrian fick sitta på en säck framme i skrindan. Hela natten åkte de sorundabornas urgamla stadsväg förbi fält, gårdar, kyrkor och glesa, malmartade skogsmarker. Så småningom fick de sällskap med andra landsbor, som också skulle sälja löv. Vägen före och efter dem kom till slut att likna en vandrande skog av björkar." Kungsgatan är den stora svenska romanen om urbaniseringen och folkvandringen från landsbygden till städerna under 1900-talets första hälft. Ingen annan författare har som Ivar Lo gestaltat denna omvälvande sociala process. Berättelsen om bondsonen Adrian och statarflickan Marta, som lämnar sin sörmländska by och beger sig till Stockholm för att söka lyckan, är en brett anlagd samhällsskildring som spänner över klyftan mellan stad och land.

När Kungsgatan kom ut 1935 vållade den häftig debatt för sin öppenhet om prostitution och könssjukdomar. Romanen skildrar med en stor dos realism hur landsbygdens barn lockas av storstadens främmande ljus och rytm och kämpar för att finna ny mark under fötterna. Med sin närhet till människorna och överblick över det stora skeendet är Kungsgatan en alltjämt aktuell Stockholmsroman.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kungsgatan : roman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Inflyttad till staden, utan något att starta med
    - (Täby), 26 oktober 2021

    Snabbt och enkelt språk. Ung man. Ung kvinna. Svårigheten att etablera sig.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ivar Lo-Johansson