Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, D.3 1900-talet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hargs bruk (del 3)
Antal sidor
400
Utgivningsdatum
2015-03-13
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Arena
Medarbetare
Dietrichson, Rose-Marie (foto)
Dimensioner
295 x 225 x 40 mm
Vikt
2210 g
SAB
Qz Hargs bruk
ISBN
9789178434244
Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, D.3 1900-talet (inbunden)

Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, D.3 1900-talet

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2015-03-13
548
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Strax intill Hargsviken, vid Östersjöns skogbeklädda stränder i norra Roslagen, ligger Hargs bruk, en av landets bäst bevarade bruksmiljöer med välskötta skogar och byggnader, en egendom med stora kultur-, landskaps-, natur- och jaktvärden.

I detta prisade bokverk i tre delar får vi ta del av berättelsen om Hargs bruk, en plats med anor från forn tiden och egendomar från 1630-talet. Genom de omfattande samlingar av originaldokument och föremål som finns bevarade på Hargs bruk, får vi följa bruksverksamheten och vardagslivet för både ägarfamiljerna och bruksarbetarna, från stångjärnsproduktionens början under 1600-talet fram till 2000-talets skogsbruk.

Berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, del III, är den avslutande delen och skildrar 1900-talet. Stångjärnstillverkningen på Hargs bruk upphör och det är nu skogsbruket som i fortsättningen kommer att prägla verksamheten. De båda världskrigen sätter sina spår, omorganisation och rationaliseringar sker i takt med effektiva mekaniseringsåtgärder samtidigt som ett alltmer miljö anpassat skogsbruk införs.

Den första delen handlar om 1600- och 1700-talets utveckling av järnbruket under bruksägarna Gustaf Otto Stenbocks och Eric Oxenstiernas tid. I den andra delen skildras 1800-talet, ett omvälvande sekel med tekniska innovationer. Där skildras också bruksägarna och deras familjer mer ingående, liksom bruksfolkets liv och leverne. Berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, del II tilldelades Svenska Publishing-Priset i kategorin Praktverk 2013.

Läsare som intresserar sig för bruksmiljöer kommer att bli hänförda över denna bok. ... Boken är verkligen en kulturgärning! (BTJ om del I)

ett gediget arbete. Den första boken om Harg är ett riktigt praktverk. Förutom texterna skall bilderna framhållas. Illustrationerna, varav merparten i färg, är nämligen inte endast väl valda, de är även påkostade och många. Det gör boken helt förförisk. (Upsala Nya Tidning om del I)

Verket är utsökt formgivet, rikt och konstnärligt illustrerat och ger en mångfacetterad skild ring av livet på Hargs bruk. (Arte et Marte om del I)

Lika välorienterad som författarinnan var i bokverkets del 1 är hon nu när det handlar om omvälvningarnas århundrade. Hatten av igen! (Bukowskis Revue om del II)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess ägare, D.3 1900-talet
  2. +
  3. Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess ägare. D. 1, 1600-1700-talet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk och dess... av Rose-Marie Dietrichson (inbunden).

Köp båda 2 för 897 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rose-Marie Dietrichson

Bloggat om Hargs bruk : berättelsen om Hargs bruk oc...