Jens S Jensen : samlat verk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2022-10-24
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Arena
Medarbetare
Jensen, Jens S (foto)
Dimensioner
280 x 210 x 26 mm
Vikt
1364 g
SAB
Inz Jensen, Jens S.
ISBN
9789178435623
Jens S Jensen : samlat verk (inbunden)

Jens S Jensen : samlat verk

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2022-10-24
429
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken Jens S Jensen: Samlat verk visar för första gången bredden och djupet hos en av efterkrigstidens viktigaste svenska fotografer. Under fyra decennier, från 1973 till 2013, dokumenterade fotografen och författaren Jens S Jensen (19462015) Hammarkullen utanför Göteborg. Det är en helt unik skildring av ett miljonprogramsområde och dess invånare. Jensens blick för både samhälleliga strukturer och de enskilda människornas liv och drömmar gör att dokumentationen blir en djupdykning i ett Sverige präglat av såväl rekordåren som nedmonteringen av välfärdsstaten. Med tio års mellanrum återkom Jensen till både Hammarkullen och de personer han mötte 1973. I den historia som bilderna och berättelserna formar får vi följa hur deras liv utvecklas och de förändringar bostadsområdet och samhället genomgår. I mitten på 1970-talet gjorde Jensen även en inträngande dokumentation av Volvofabriken i Torslanda, som då var Europas största bilfabrik. Han intervjuade arbetarna och företagsledningen och skildrade det slitsamma jobbet vid bandet. Dokumentationen av Hammarkullen och Volvo bildar en diptyk som handlar om två fundament i det moderna samhället arbete och boende och hur det på ett genomgripande sätt styr människors liv och möjligheter.

Parallellt med de stora dokumentära projekten gjorde Jens S Jensen också en rad mer personliga arbeten. De kretsar kring relationer och barn och att skapa ett liv. Här finns också en mörk familjehistoria som sträcker bakåt till 1900-talets början, och bort till platser som Tahiti. I sin omfattande essä skriver Niclas Östlind om Jensens arbete och väver samman de olika delarna och sätter hans samlade verk i ett vidare fotohistoriskt sammanhang. Det börjar med de första publiceringarna i svenska och internationella fototidskrifter i början av 1970-talet och avslutas med medverkan i utställningen The Century of the Child på Museum of Modern Art i New York 2012 och utställningen Hammarkullen 40 år senare på Hasselblad center 2013. Boken är rikt illustrerad med återgivningar i faksimil ur Jensens böcker och ett stort antal tidigare inte publicerade bilder. Den innehåller också ett samtal om Jens S Jensens arbete och betydelse mellan fotograferna och konstnärerna Annika Elisabeth von Hausswolff, Kerstin Hamilton, Jenny Källman och Hendrik Zeitler.

Boken är utgiven i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jens S Jensen : samlat verk
  2. +
  3. Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : M... av Paul McCartney (inbunden).

Köp båda 2 för 778 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Niclas Östlind