Hemliga Källan : om Initiationsmönster i Konst, Litteratur och Politik (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
1988-01-01
Upplaga
02
Förlag
Gidlunds förlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
200 x 135 x 15 mm
Vikt
290 g
SAB
Cn
ISBN
9789178441211
Hemliga Källan : om Initiationsmönster i Konst, Litteratur och Politik (häftad)

Hemliga Källan : om Initiationsmönster i Konst, Litteratur och Politik

Häftad Svenska, 1988-01-01

Slutsåld

I den här boken belyser författaren en förbisedd ockult tradition som går som en esoterisk underström i europeiskt kulturliv. Den var särskilt märkbar decennierna kring sekelskiftet, då rosenkreuziska läror, alkemi, teosofi m m attraherade en rad av tidens ledande författare och konstnärer. I den ockulta "hemliga källan" fanns också ett mörkare parti som lockade till sig en del underjordiska politiska rörelser som så småningom skulle bilda en jordmån för nazismen.

Initiation, eller invigning, är ett nyckelbegrepp i den esoteriska traditionen. Initiationen förmedlar en ny insikt och den mödosamma vägen dit gestaltas i olika symbolspråk, ofta inom ramen för ett hemligt sällskap. Den västerländska initiationen har sina rötter i antikens mysteriespel. Den har sedan levt vidare i andra former, som alkemin, tarotkorten och frimureriet, men också i modern konst och litteratur.

Tonvikten i Den hemliga källan ligger på initiationsmönster från modern tid. Författaren spårar gemensamma strukturer bakom fenomen som Aguélis måleri, Bauhausskolan i Weimar, Rudolf Steiners kosmologi, den tidiga nazismen, surrealismen och Malevitjs abstrakta konst.

Andra böcker av Peter Cornell på Gidlunds är Paradisets vägar och Saker.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Hemliga Källan : om Initiationsmönster i ...