Dagböcker 1954 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2004-09-01
Förlag
Gidlunds förlag
Medarbetare
Erlander, Tage (red.)
Dimensioner
250 x 180 x 25 mm
Vikt
700 g
SAB
Lz Erlander, Tage,Kc.55
ISBN
9789178443680

Dagböcker 1954

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2004-09-01
232
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Utan motstycke och skygglappar skildras ett klassiskt skede i svensk politik av dess mest legendariske representant.

Ingående och levande beskriver Erlander folkhemsbygget, balansgången under kalla kriget, rättsskandalerna, baltutlämningen, atomvapenfrågan med mera. Men givetvis även det politiska vardagsarbetet. Inte minst får vi en rad temperamentsfulla porträtt av tidens ledande politiker: Möller, Wigforss, Hedlund, Ohlin, Hammarskjöld, Myrdals, Sträng och alla de andra. Så även kungahuset, kulturlivet och den vetenskapliga världen.

Dagböckerna ger ett osminkat porträtt av författaren själv, en man som plötsligt fick uppdraget att leda ett parti och ett land. Erlander sparar inte på sin drastiska humor, men heller inte på sitt ofta eldiga humör.

Utgåvan innehåller förtydligande kommentarer samt ett stort personregister av Leif Andersson. Totalt omfattar dagböckerna åren 1945-1967, alltså Erlanders hela statsministertid.

"en närmast skakande öppenhjärtig skildring av Erlanders liv och politiska verksamhet." (Nya Wermlands-Tidningen)

"På varje sida i dagböckerna blixtrar det till av humor, ironi och svidande personomdömen." (Nerikes Allehanda)

"av oskattbart värde för den historiska och samhällsvetenskapliga forskningen." (Sydsvenska Dagbladet)

Jämfört med memoarernas havregrynsgröt är detta champagne och kaviar. (Staffan Skott, DN)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dagböcker 1954
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 311 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tage Erlander

Övrig information

Med året 1954 närmar vi oss folkhemmets gyllene tid. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige var framgångsrik. Produktion, export och investeringar ökade med bibehållen prisstabilitet. Välfärdspolitiken förstärktes på flera områden och Radiotjänst startade de första regelbundna provsändningarna med television.

Det var ett hektiskt år för Erlander. Han reste mycket runt om i världen och träffade bland annat Churchill och Eisenhower. I fokus stod Tysklandsfrågan och det spända läget i Franska Indokina, som USA alltmer börjat engagera sig i.

På hemmaplan var den stora politiska frågan avskaffandet av motboken. Nu blev Ulla Lindström statsråd och Erlander finner anledning att allt oftare tala uppskattande om den unge medarbetaren Olof Palme. Liksom om tillvaron på Harpsund, som han tidigare varit så skeptisk emot.

Bland annat kan noteras att detta år startades Sveriges första atomreaktor i Stockholm och att ÖB hade en positiv syn på svenska atomvapen.

Liksom i tidigare delar bjuder denna nya dagboksdel på en förbluffande uppriktig läsning, präglad av temperament och humor. Ett ovärderligt och synnerligen nöjsamt bidrag till förståelsen av gårdagens svenska samhälle.