Sagan om Sagan om Ringen (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (293.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Peter Bryngelsson
Utgivningsdatum
2022-06-22
Förlag
Gidlunds förlag
ISBN
9789178445004
Sagan om Sagan om Ringen (ljudbok)

Sagan om Sagan om Ringen Ljudbok

Ljudbok (MP3), Svenska, 2022-06-22
139
Ladda ned och läs i en ljudboksläsare. Tips på appar
Tolkiens trilogi Sagan om ringen skrevs under 1950-talet, starkt färgad av erfarenheten av två världskrig, och fick ett enormt genomslag under 1960-talet, då hippies och grönavågare kunde identifiera sig med de piprökande hobbitarna och deras stillsamma lantliv i Fylke. När Bo Hanssons skiva med samma namn kom ut 1970 gav den viktiga impulser för den svenska instrumentala proggen och med Peter Jacksons filmatiseringar från början av 2000-talet brast alla fördämningar och sagans innehåll blev allmängods. Dess inverkan på hela det kulturella fältet har varit enorm och musik, film, tv-serier och dataspel har gjorts på temat.

Flummare är inte ensamma om att ha valt ut delar av sagan att identifiera sig med. För black metal-musikerna var det orcherna som lockade, medan högerextremismen uppmärksammade böckernas undertext av renande raskrig och palantiren har blivit en symbol för övervakningssamhället. Till och med i det nu härjande vaccinmotståndet kan man ana influenser från Midgårdssagan.

Peter Bryngelsson - som under 50 år varit verksam som musiker, producent och författare - följer i denna bok de vindlade stigar som Tolkiens trilogi öppnat i populärkulturens och ideologiernas vildvuxna skogar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter Bryngelsson