Om inträdet i världen : lyrikdebutanterna i 1970-talets svenska litterära f (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter Litteratursociologi,
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2004-05-01
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
240 x 165 x 15 mm
Vikt
440 g
SAB
Gc,G
ISBN
9789178446520
Om inträdet i världen : lyrikdebutanterna i 1970-talets svenska litterära f (häftad)

Om inträdet i världen : lyrikdebutanterna i 1970-talets svenska litterära f

lyrikdebutanterna i 1970-talets svenska litterära fält

Häftad Svenska, 2004-05-01
168
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Klämt mellan sextiotalet och åttiotalet - så brukar sjuttiotalet uppfattas i kulturella kretsar. Perioden likställs gärna med en genomideologiserad, förenklad och föga komplicerad socialrealism, en av ett stereotypt politiskt tänkande dominerad historisk parentes eller - beroende på ens nuvarande ideologiska ställningstagande - villfarelse. Men den som gör sig besväret att studera perioden mera ingående upptäcker snart att verkligheten var mera nyanserad än den bild som vuxit fram i efterhand. Positionerna var långt ifrån alltid fastlåsta och tydliga, och det saknades knappast stridsvimmel. Dessutom gjordes olika försök att vidga kulturens institutionella ramar, med musikrörelsen, de fria teatergrupperna och stenciltidskrifterna som typiska exempel. Detta gör sjuttiotalet till ett intressant och givande forskningsobjekt, inte minst ur kultursociologiskt perspektiv.

Ett sådant perspektiv anläggs i Om inträdet i världen, som undersöker hur det sena 1960­talets och tidiga 1970­talets lyrikdebutanter tog sina första steg in i det litterära fältet. I boken studeras i detalj hur nykomlingarna lyckades träda in och hålla sig kvar i fältet, vad som krävdes för att inta och behålla en position i det litterära fältet. Vid undersökningen av villkoren för denna process och av dess historiska förlopp riktas uppmärksamheten både på fältet av positioner och på fältet av ställningstaganden.

Genom bokens empiriska uppläggning å ena sidan och dess anknytning till Bourdieus fältteori å den andra försöker Daan Vandenhaute i Om inträdet i världen bidra både till kunskapen om den nyare svenska litteraturhistorien och till förståelsen av hur det litterära fältet fungerar mera allmänt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om inträdet i världen : lyrikdebutanterna i 1970-talets svenska litterära f
  2. +
  3. Stjärnor Utan Stjärnbilder : Kvinnor och Kanon i Litteraturhistoriska Övers

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stjärnor Utan Stjärnbilder : Kvinnor och Kanon ... av Anna Williams (kartonnage).

Köp båda 2 för 377 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »