Ett vidunder i sitt sekel : retoriska studier i C.J.L. Almqvists kritiska p (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Almqviststudier
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2004-11-01
Upplaga
1. uppl.
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
233 x 155 x 33 mm
Vikt
770 g
SAB
Gcz Almqvist, Carl Jonas Love
ISBN
9789178446643

Ett vidunder i sitt sekel : retoriska studier i C.J.L. Almqvists kritiska p

retoriska studier i C.J.L. Almqvists kritiska prosa 1815-1851

Inbunden,  Svenska, 2004-11-01
241
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vi har inte fått in någon beskrivning av boken från förlaget. Kolla gärna upp förlagets (Gidlunds förlag) hemsida, där det kan finnas mer information.

Passar bra ihop

  1. Ett vidunder i sitt sekel : retoriska studier i C.J.L. Almqvists kritiska p
  2. +
  3. Almqvistvariationer : receptionsstudier och omläsningar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Almqvistvariationer : receptionsstudier och oml... av Anders Burman, Jon Viklund (kartonnage).

Köp båda 2 för 464 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jon Viklund

Övrig information

Carl Jonas Love Almqvist var en samhällsengagerad författare, och i centrum för hans verk står viljan att övertyga. Samtidigt betraktar han retoriken övertygandets konst med misstänksamhet. I likhet med sina generationskamrater kritiserar han vältalighetens hävdvunna hierarkier, dess formelbundenhet och anslutning till en allmän mening. I dess ställe sätter han idealet om det rena språkliga uttrycket för en idé och drömmen om den absoluta kommunikationen mellan två själar. Men hur tänker han sig att man kan övertyga utan att övertala? Hos Almqvist finns en grundläggande ambivalens mellan den vassa argumentationen och den rena framställningen, mellan å ena sidan ett engagerat liv i strid för tidens frågor, och å andra sidan en distanserad position, ett liv i frid.

Ett vidunder i sitt sekel studerar retoriska uttryck och den retoriska traditionens status under den första halvan av 1800-talet: tiden för romantikens genombrott och den liberala pressens framväxt i Sverige. I fokus står Almqvists kritiska prosa. Särskild uppmärksamhet ägnas de religiösa och pedagogiska samfund där Almqvist var aktiv kring 1820 samt tidningspressen där han skrev på 1840-talet. Studien inriktar sig också på författarens skrivsätt och argumentation. Här diskuteras närmare några av Almqvists viktigaste avhandlingar: Historiens idéer (1819), Om det nya stridssättets idé (1821), Svenska Fattigdomens betydelse (1838) och Om Poesi i Sak (1839).