Wilhelm Peterson-Berger - en vägvisare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska Akadmiens skriftserie (del 3)
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2006-04-01
Förlag
Gidlunds förlag
Medarbetare
Engström, Bengt Olof (red.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
230 x 155 x 25 mm
Vikt
480 g
SAB
Ijz Peterson-Berger, Wilhelm
ISBN
9789178447091
Wilhelm Peterson-Berger - en vägvisare (inbunden)

Wilhelm Peterson-Berger - en vägvisare

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2006-04-01
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I dag, dryga femtio år efter sin död, är Wilhelm Peterson-Berger alltjämt känd som musikrecensenten med den vassa pennan och som tonsättare av outslitliga och älskade pianostycken, solo- och körsånger. Hans hem Sommarhagen på Frösön är en av Jämtlands stora turistattraktioner, där också musikdramat Arnljot framförs varje sommar. Men hans musikaliska register var långt större och bredare än så: fem symfonier, fem kantater, fem operor och bevarade kompositionsskisser till flera större verk som hittills inte studerats.

Wilhelm Peterson-Berger en vägvisare presenterar ny och fördjupad forskning om olika sidor av hans mångfasetterade konstnärskap: om dubbelrollen som kritiker och tonsättare, hans inställning till folkmusik, den inspirerande vänskapen med Erik Axel Karlfeldt, dispyterna med STIM och Stockholms konsertförening, om ledmotivtekniken i Arnljot och dess plats som svensk nationalopera, manskörsångerna, de unika Nietzsche-tonsättningarna, Sommarhagens tillkomst och kärleken till Jämtland. Nya perspektiv finns också i analyserna av de opublicerade verken som sångcykeln Die Wallfahrt nach Kevlaar och de många efterlämnade skisserna.

Antologin vill inspirera till nyupptäckter och studier av de mera sällan spelade verken. Den innehåller också en komplett förteckning över Peterson-Bergers skrifter och kompositioner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Wilhelm Peterson-Berger - en vägvisare
  2. +
  3. Wilhelm Peterson-Berger : tondiktare och kritiker

De som köpt den här boken har ofta också köpt Wilhelm Peterson-Berger : tondiktare och kritiker av Henrik Karlsson (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

I dag, dryga femtio år efter sin död, är Wilhelm Peterson-Berger alltjämt känd som musikrecensenten med den vassa pennan och som tonsättare av outslitliga och älskade pianostycken, solo- och körsånger. Hans hem Sommarhagen på Frösön är en av Jämtlands stora turistattraktioner, där också musikdramat Arnljot framförs varje sommar. Men hans musikaliska register var långt större och bredare än så: fem symfonier, fem kantater, fem operor - och bevarade kompositionsskisser till flera större verk som hittills inte studerats.

Wilhelm Peterson-Berger - en vägvisare presenterar ny och fördjupad forskning om olika sidor av hans mångfasetterade konstnärskap: om dubbelrollen som kritiker och tonsättare, hans inställning till folkmusik, den inspirerande vänskapen med Erik Axel Karlfeldt, dispyterna med STIM och Stockholms konsertförening, om ledmotivtekniken i Arnljot och dess plats som svensk "nationalopera", manskörsångerna, de unika Nietzsche-tonsättningarna, Sommarhagens tillkomst och kärleken till Jämtland. Nya perspektiv finns också i analyserna av de opublicerade verken som sångcykeln Die Wallfahrt nach Kevlaar och de många efterlämnade skisserna.

Antologin vill inspirera till nyupptäckter och studier av de mera sällan spelade verken. Den innehåller också en komplett förteckning över Peterson-Bergers skrifter och kompositioner.