Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2007-08-01
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
221 x 149 x 16 mm
Vikt
360 g
SAB
Odce:k,Kc.46,Kc.5
ISBN
9789178447381
Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden (inbunden)

Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden

Inbunden Svenska, 2007-08-01
159
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Bokens övergripande tes är att det finns ett samband mellan den europeiska blicken och diskussionerna om det kommunala självstyrets värden. Det lokala självstyret blir en kontroversiell fråga när idéer formuleras som är hämtade från Europa och bär andra perspektiv än de som är förhärskande i Sverige. Då ifrågasätts och utmanas den svenska traditionen av statskontroll. Då tänks nya tankar, då ser man andra möjligheter. Statsperspektivet ställs mot ett kommunperspektiv.

Idag har det kommunala självstyret åter blivit ett omstritt begrepp. I vilken grad skall kommunerna själva avgöra vad de skall ägna sig åt och i vilken utsträckning skall de utföra vad staten ålägger dem? Vilka värden skall det kommunala självstyret hävda? För att förhålla sig till sådana frågor krävs kunskap om vilka det kommunala självstyrets värden är, hur de historiskt har vuxit fram och vilka traditioner de knyter an till. För första gången görs här en undersökning av det svenska kommunala självstyrets värden från dess början och fram till våra dagar. Boken ställer frågor om hur dessa värden diskuterats och förändrats men också hur förbindelserna till den europeiska idéutvecklingen har sett ut.

Mats Andrén är professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet och är även verksam vid Centrum för forskning om offentlig sektor/CEFOS. Under senare år har han gett ut Att frambringa det uthärdliga: studier kring gränser, nationalism och individualism i Centraleuropa (Gidlunds, 2001) och Mellan deltagande och uteslutning: det lokala medborgarskapets dilemma (Gidlunds, 2005).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden
 2. +
 3. Från folkmord till självstyre : kurdernas långa väg till frihet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från folkmord till självstyre : kurdernas långa... av Georg Kristiansen (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Andrén

 • Mellan deltagande och uteslutning

  Mats Andrén

  Genom 1800- och 1900-talen har det nationalstatliga idealet varit normerande för Europas samhällen. Nation och stat har knutits samman med medborgarskap och demokrati. Idag ter sig detta inte lika självklart och under det senaste årtiondet har vi ...

 • Att frambringa det uthärdliga : studier till idén om Centraleuropa

  Mats Andrén

  Centraleuropa har en konfliktladdad historia. Där har två världskrig startats och där delades efterkrigstidens Europa av järnridån. Nu, i början av det nya seklet, förbereder sig flera centraleuropeiska länder för att förena sig med Västeuropa och...