Hjärtats härdar : folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808-1907 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
372
Utgivningsdatum
2012-05-15
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
250 x 215 x 35 mm
Vikt
1360 g
SAB
Bg-b
ISBN
9789178448432
Hjärtats härdar : folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808-1907 (inbunden)

Hjärtats härdar : folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808-1907

Inbunden Svenska, 2012-05-15
189
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Sekelskiftets skandinaviska folkmuseer skapade platser som Skansen, Lyngby och Bygdø där besökarna skulle väckas ur sin råhet och föras in i ett tillstånd av kultur. Denna bok visar hur hur ideal inom vetenskap, konst och moral fogades samman med böndernas byggnader, bohag och seder till stuginteriörer och museistugor vid Nordiska museet, Dansk Folkemuseum och Norsk Folkemuseum. "Känn dig sjelf!" löd folkmuseernas motto. Besökaren skulle känna in samhörigheten med sitt folk men också få kunskap om folkets kulturhistoria. Det gemensamma folkminnet ansågs vara grundläggande för ett gott samtida samhällsbygge.

Boken presenterar den mångfald av äldre och nyare idéer, attityder och praktiker som användes för att rekonstruera det vardagliga bondesamhället till kunskapsbärande, stämningsfulla och sedelärande museimiljöer i huvudstädernas utkanter. Hur formades och omformades det bevarandevärda minnesmärket under 1800-talet lopp? Hur användes detta nya minnesmärke i de skandinaviska folkmuseerna?

Hjärtats härdar folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808-1907 är ett brett upplagt arbete i gränslandet mellan museologi, estetik- och vetenskapshistoria. Boken är av intresse för såväl forskare och studenter som museipersonal och intresserad allmänhet.

Mattias Bäckström är idé- och lärdomshistoriker vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet. Han skriver och undervisar om museers idéer och praktiker i går och i dag, samt håller offentliga föreläsningar och medverkar i utställnings- och kulturarvsprojekt. Med bas i Göteborg, Härnösand, Sundsvall respektive Uppsala har han under nära nog 20 år alternerat mellan att arbeta inom museisektorn och att forska och skriva om museer och kulturarv. Föreliggande bok är hans doktorsavhandling i idé- och lärdomshistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hjärtats härdar : folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808-1907
  2. +
  3. Minnesmärken : att tolka det förflutna och besvärja framtiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minnesmärken : att tolka det förflutna och besv... av Magnus Rodell, Jonas Frykman, Kirsti Mathiesen Hjemdahl, Nevena Skrbic Alempijevic, Niels Kayser Nielsen (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mattias Bäckström

Bloggat om Hjärtats härdar : folkliv, folkmuseer och...