Fadern, sonen och det heliga företaget : när Åtvidaberg och Facit erövrade världen - och hur de förlorade den (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2012-12-10
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
232 x 145 x 25 mm
Vikt
618 g
SAB
Qz
ISBN
9789178448555

Fadern, sonen och det heliga företaget : när Åtvidaberg och Facit erövrade världen - och hur de förlorade den

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2012-12-10
189
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När gamla svenska industriföretag, som Saab och
Volvo, går i graven eller säljs till utlandet, finns det anledning att fundera på vad det är som gör att vissa storföretag och familjedynastier överlever och utvecklas, medan andra går i graven.
Facit är ett av svensk industrihistorias mest välkända
företag. Från början av 1920-talet till början av 1970-talet utvecklades företaget från en småskalig träindustri till en av världens största tillverkare av kontorsmaskiner. Det var Elof Ericsson och sedan sonen Gunnar Ericsson som ledde Åtvidabergs Industriers omvandling från krisföretag till en stor exportframgång, där den svenska kontorsmaskinindustrin samlades i koncernen Facit AB. Lika mycket förknippas Facit med den djupa ekonomiska kris som företaget hamnade i på 1970-talet. Företagsledningen anklagades för att helt ha missat elektronikens snabba framsteg som i ett slag gjorde de gamla elektromekaniska maskinerna hopplöst föråldrade.

Denna bok baserar sig till stor del på den omfattande
VD-korrespondens som bevarats i företagets historiska
arkiv. Brevmaterialet har gjort det möjligt att få en inblick i Elof och Gunnar Ericssons resonemang och vad som låg till grund för deras agerande och beslut. De personliga nätverkens betydelse för företagets utveckling var mycket stor, och både Elof och Gunnar Ericsson var inte bara företagsledare utan också politiker och idrottsledare på högsta nivå.

Tom Petersson är docent i ekonomisk historia vid Uppsala
universitet och forskare vid Uppsala Centre for Business History.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fadern, sonen och det heliga företaget : när Åtvidaberg och Facit erövrade världen - och hur de förlorade den
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fadern, sonen och det heliga företaget : när Åtvidaberg och Facit erövrade världen - och hur de förlorade den. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket intressant!
    Shephard, 15 maj 2019

    Facit är ofta exempel på hur en företagsledning kan missa ett teknikskifte och gå under. Den bilden stämmer, men Facits ledning satt inte ovetande och rullade tummarna, de försökte förstå och pricka rätt. Bra beskrivning av Facits hela historia. Mycket läsvärd.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Tom Petersson