En industrialisering efter industrialiseringen : industrialiseringsprocesser på landsbygden i västa Sverige under efterkrigstiden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
455
Utgivningsdatum
2012-11-21
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
230 x 150 x 40 mm
Vikt
880 g
SAB
Qadh,338
ISBN
9789178448593
En industrialisering efter industrialiseringen : industrialiseringsprocesser på landsbygden i västa Sverige under efterkrigstiden (inbunden)

En industrialisering efter industrialiseringen : industrialiseringsprocesser på landsbygden i västa Sverige under efterkrigstiden

Inbunden Svenska, 2012-11-21
209
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
På 1970-talet uppmärksammade forskningen om "protoindustrin" det agrara samhällets roll i industrisamhällets födelse. I den här boken tar historikern Lars Nyström med oss till en senare fas i svensk historia, där landsbygden åter blivit utgångspunkten för industriella förlopp.

Kvänum på slätten mellan Skara och Vara: ännu efter kriget arbetade de flesta här som jordbrukare, eller i familjeföretag riktade mot närområdet. Samtidigt höll ett antal småverkstäder på att växa fram i byarna på slätten, verkstäder som under de följande decennierna skulle förvandla bondvischan till ett expansivt industridistrikt.

Orust på Västkusten: småbrukar- och fiskelägesbygd, men också med en miljö av mindre båtbyggerier längs innerfjordarna. Ännu efter kriget byggdes båtarna i trä, med hantverksmässiga metoder. När så plasten slog igenom som byggmaterial skedde en snabb industriell omvandling man skulle till och med kunna tala om en industriell revolution under efterkrigstiden.

Med utgångspunkt i Kvänum och Orust söker Nyström närma sig mer övergripande processer i industrisamhällets utveckling. Ty samtidigt som befolkningen under efterkrigstiden flyttat från land till stad har industrisysselsättningen rört sig i motsatt riktning: från centrum mot periferin. Fram träder ett till stora delar okänt stycke svensk industrihistoria: bortom 1800-talets "industriella genombrott", bortom de klassiska svenska verkstadskoncernerna och efterkrigstidens "svenska modell". Men också bortom den "Gnosjöanda" som traditionellt präglat bilden av svensk småföretagsutveckling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En industrialisering efter industrialiseringen : industrialiseringsprocesser på landsbygden i västa Sverige under efterkrigstiden
  2. +
  3. På väg mot en ny politik för Sveriges landsbygder. SOU 2016:26. Landsbygdernas utveckling, möjligheter och utmaningar : Delbetänkande från Parlamentariska landsbygdskommittén

De som köpt den här boken har ofta också köpt På väg mot en ny politik för Sveriges landsbygd... (häftad).

Köp båda 2 för 516 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om En industrialisering efter industrialiser...