Starka musikupplevelser : musik är mycket mer än bara musik (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska Akadmiens skriftserie (del 113)
Antal sidor
588
Utgivningsdatum
2013-06-24
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
178 x 110 x 34 mm
Vikt
334 g
SAB
Ij,780
ISBN
9789178448753

Starka musikupplevelser : musik är mycket mer än bara musik

(4 röster)
Pocket,  Svenska, 2013-06-24
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
I denna bok berättar flera hundra människor kvinnor och män, unga och gamla, musiker och icke-musiker om sina starkaste musikupplevelser. Upplevelserna sträcker sig över nästan hela 1900-talet och har inträffat i de mest skiftande och ofta oväntade sammanhang, Musiken absorberar lyssnarna eller utövarna, stänger ute allting annat. Den väcker starka känslor och många andra reaktioner, alltifrån fysiska förnimmelser till upplevelser av existentiell och andlig karaktär. Varje berättelse är unik, vittnar om starkt engagemang och är ofta av gripande karaktär.

Upplevelsen kan leda till en förlösning av uppdämda känslor, innebära befrielse och rening och fungera som terapi. Man kan känna sig bekräftad och förstådd, få ökat självförtroende och en annan syn på sig själv och tillvaron i stort. Naturligtvis också en helt ny syn på musik och vad den kan betyda för välbefinnande, hälsa och livskvalitet. Det finns många likheter med starka upplevelser inom andra områden såsom natur, kärlek, religion, litteratur, bildkonst och dans.

Alf Gabrielsson är professor emeritus i psykologi vid Uppsala Universitet. Han har särskilt ägnat sig åt forskning och undervisning i musikpsykologi. Han är även ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alf Gabrielsson

  • Musikpsykologi : en introduktion

    Alf Gabrielsson

    Musikpsykologi är läran om upplevelser och beteenden i samband med musik. Det är alltså ett angeläget ämne för alla som lyssnar till musik, likaså för alla som utövar och skapar musik. Vi möter musik dagligen och använder den på många olika sätt. ...

  • Strong Experiences with Music

    Alf Gabrielsson

    Strong Experiences in Music is a ground-breaking new book, developed from a long-running study into the effects of music. It draws on over two decades of research, and almost 1,000 participants, who describe, in their own words, their own unique a...