Furstinnan och stjärntydaren : berättelsen om tre renässansregenter och deras astrologer (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2014-10-02
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
205 x 155 x 30 mm
Vikt
699 g
SAB
Ka.41
ISBN
9789178449101

Furstinnan och stjärntydaren : berättelsen om tre renässansregenter och deras astrologer

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2014-10-02

Slutsåld

Krig i religionens namn. Naturkatastrofer. Ekonomisk kris. Terror. Men också tolerans, idérikedom och revolutionerande sätt att kommunicera. Renässansen är en spegelbild av vår egen tid.

Om vi förknippar renässansen med stora män som förändrade världen Columbus, Shakespeare, Leonardo da Vinci så tillhörde denna epok också kvinnor med makt. Under perioden från mitten av 1400-talet till början av 1600-talet hittar vi ett trettiotal kvinnor i regerande ställning. I den här boken möter vi tre av dem: Drottning Kristina i Sverige, Elisabet I i England och Katarina av Medici i Frankrike.

De tre furstinnorna hade nära relationer till vetenskapsmän och rådgivare med djupa kunskaper i astrologi, läran om himlakropparnas positioner och deras betydelse för människors egenskaper och framtid. En särskild tillit uppstod mellan Katarina av Medici och den mytomspunne Nostradamus, mellan Elisabet I och den beryktade John Dee, mellan Kristina och flera av hennes stjärntydare, främst Morinus. Till skillnad från många andra män i drottningarnas liv ville dessa varken gifta sig med dem eller döda dem. Deras relationer byggde istället på ett utbyte av kunskap och idéer.

Anna Carlstedt, doktor i renässanslitteratur vid Stockholms universitet, berättar fängslande om maktens magi och magikernas makt under en tid som präglades av såväl pest, krig och förföljelser som nya upptäckter, humanismens framväxt och en lysande hovkultur. De tre furstinnorna befann sig under sina långa liv i maktens mitt, likt solar omgivna av brinnande stjärnor och kalla planeter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Carlstedt