Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
121
Utgivningsdatum
2016-11-08
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Medarbetare
Omsén, Elisabet (foto)
Dimensioner
245 x 210 x 10 mm
Vikt
427 g
SAB
Pjaa
ISBN
9789178449583
Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa (häftad)

Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2016-11-08
179
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Denna bok handlar om växten Cannabis sativa, en ovanligt spännande kulturväxt, och dess betydelse inom textil framställning. Textilier av hampa har inte getts den dignitet som de förtjänat, varken i historiebeskrivningar eller inom den industriella produktionen. Boken är på samma gång en upprättelse av naturens betydelse vid tillverkning av vegetabiliska material, den är avgörande för produktionen av finare textilier. Här presenteras också en ny vetenskaplig metod som kan användas för att identifiera en hamptextil. Att särskilja hampa från andra linnetextilier har inte tidigare gjorts i vetenskapliga sammanhang, dessa textilier har istället direkt hänvisats till linet. Hamptextilierna som nu har identifierats är alltifrån välkända medeltida inredningstextilier till enklare textila produkter.

Git Skoglund, textilhistoriker, har sedan 1990-talet forskat om kulturväxten Cannabis sativa, en mångsidig och hållbar frö- och fiberväxt som vardagsvis benämns hampa. Hon berättar om växtens betydelse för människor genom historien, om forskningen kring textila materialanalyser, och inte minst om produkttillverkning av den moderna industrihampan. Vid sidan av den textilvetenskapliga forskningen har hon producerat utställningar och tillverkat både livsmedel och textilier av hampa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa
  2. +
  3. Vikingar : kring hem och härd : pyssel, aktiviteter, fakta, myter, recept, hantverk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vikingar : kring hem och härd : pyssel, aktivit... av Anette Tamm (häftad).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Hampaväxtens historia
    Lena Lundh, 26 maj 2018

    Hampaväxten som beskrivs här är en mycket mångsidig växt o dessutom riktigt miljövänlig. Flera användningsområden samt historien som kulturväxt beskrivs på ett intressant och målande sätt.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Hampa : det vita guldet - textilväxten Ca...