Berättelser i landsflykt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2016-08-10
Förlag
Gidlunds förlag
Översättare
Erik Carlquist
Dimensioner
210 x 130 x 10 mm
Vikt
264 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789178449590

Berättelser i landsflykt

Häftad,  Svenska, 2016-08-10
199
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1795 96 var Goethe sysselsatt med Wilhelms Meisters läroår, men ville samtidigt hålla sitt löfte till Schiller att bidra med något till dennes nystartade tidskrift Die Horen. Han planerade då en serie av kortare berättelser, som skulle komma ut separat i Die Horen och ingå i en ramberättelse i stil med den i Boccaccios Decamerone.

Hos Boccaccio flyr en grupp män och kvinnor ur den florentinska adeln från det pestdrabbade Florens och ut till den skyddade landsorten, där de berättar historier, ibland vågade, för varandra. I Goethes version flyr en grupp tyska adliga undan den franska revolutionen, och sysselsätter sig, när de väl kommit i säkerhet, på ett liknande sätt.

De sju berättelserna bygger på uppslag från olika håll. Den första, "Sångerskan Antonelli", berättas av en äldre präst, och den andra, "Den gåtfulla knackningen", av adelssonen Fritz. Båda har en spökhistoria som motiv. De två följande berättelserna, "Den sköna krämerskan" och "Slöjan", handlar om två mycket olika kärleksäventyr, båda berättade av den unge Karl. De därefter följande "Prokuratorn" och "Ferdinands skuld och förvandling", också berättad av prästen, har en uppbygglig tendens.

Mest uppskattad av berättelserna i Berättelser i lands flykt är troligen den sista, "Sagan", som också den berättas av prästen men är av ett helt annat slag än de föregående. Den utspelas inom en tidlös, mytisk ram och liknar en lång och nyckfull dröm, som inte följer någon annan logik än sin egen.

Berättelser i landsflykt utges här för första gången i sin helhet på svenska, i översättning av Erik Carlquist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Berättelser i landsflykt
  2. +
  3. Trogen mot sin vilja. Erotiska dagboksblad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trogen mot sin vilja. Erotiska dagboksblad av Johann Wolfgang Von Goethe (häftad).

Köp båda 2 för 349 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johann Wolfgang Von Goethe