Zigenarjäveln. Del 1: 1965-85 (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (167.7 MB)
Språk
Svenska
Serie
Zigenarjäveln (del 1)
Inläsare
Björn Bengtsson
Utgivningsdatum
2018-10-26
Förlag
Lind & Co Förlag
ISBN
9789178611201
Zigenarjäveln. Del 1: 1965-85 (ljudbok)

Zigenarjäveln. Del 1: 1965-85 Ljudbok

(2 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2018-10-26

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Del 1: Zigenarjäveln.

Sverige, 1965: Romer får rätt att bosätta sig permanent och gå i skola. Samma år föds Kent Bersico, näst äldst av fem syskon. Hans föräldrar träffades tio år tidigare och ingick ett av de första svensk-romska äktenskapen. Familjens kringflackande liv bryts när de slår sig ner i byn Laxå.
Mamma Gun är en tuff, världsvan svensk bondflicka från Askersund. Fredrik är en charmerande skrot- och bilhandlare, driven affärsman och analfabet men också en våldsam och svartsjuk alkoholist. På nätterna ligger Kent i sängen och lyssnar på föräldrarnas gräl. Som sexåring ser han sin mamma blodig på golvet, pappan misshandlar henne med ett dammsugarrör. Kent hugger sin pappa med en kökskniv i låret.
När Kent är 10 år flyttar familjen till Mora. Han är minst i klassen, och dessutom den enda romen. På högstadiet förvärras hans liv. Underrasterna leker mobbarna kast med liten zigenare på skolgården. Lärarna ser men gör inget åt saken. I stället blir Kent själv anklagad. Plågoandarna kastaren dag in en smällare på toaletten där de stängt in honom. När han släpps ut blöder det ur hans öron.
Samtidigt finner han en passion som ska följa honom genomlivet och karriären: Bilar.

"Zigenare tycker jag är svensk, svenskar ser mig som en zigenarjävel. Jag har aldrig passat in. Jag vill bara bli accepterad för den jag är."
Kent Bersico
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna