München 1918 : när författare och drömmare tog makten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2020-05-22
Förlag
Lind & Co
Översättare
Per Lennart Månsson
Originaltitel
Traumer. Als die Dichter die Macht ubernahmen
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
217 x 147 x 23 mm
Vikt
436 g
SAB
Kfa.52
ISBN
9789178615353
München 1918 : när författare och drömmare tog makten (inbunden)

München 1918 : när författare och drömmare tog makten

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-05-22
230
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Det är Volker Wiedermanns enastående förmåga att gestalta brytningstider i historien, speglade genom enskilda människors vittnesmål och liv, som är hans stora styrka. I 'München 1918' skapar han en levande bild av den tyska revolutionen, men får också skildringen att peka framåt mot händelser långt bortom bokens egen tidsram."

Yukiko Duke, Svenska Dagbladet

"en fascinerande och medryckande historia. Berättarskickligt belyser han [Weidermann] intellektuellas roll i omvälvningarnas tidevarv." Kim Salomon, Respons

Vid slutet av första världskriget organiserar journalisten och teaterkritikern Kurt Eisner en revolution som utan blodspillan störtar monarkin och utropar rådsrepubliken Bayern. Allt tycks möjligt: radikal pacifism, direktdemokrati och sociala rättigheter. De drömmare som tar makten författare, poeter, dramatiker och intellektuella föreställer sig nya sätt att forma samhället. Förutom Eisner är Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, Ernst Toller och många andra betydande personer i tysk kulturhistoria inblandade. På plats finns också betraktare som Victor Klemperer och Adolf Hitler.
Drömmen tar abrupt slut i februari 1919, när Eisner blir lönnmördad och revolutionen slås ned. På sin karaktäristiska klara och skarpa prosa ger Volker Weidermann oss en bit historia - från november 1918 till april 1919 - och visar hur en liten grupp människor kunde ha ändrat historiens gång.

VOLKER WEIDERMANN, född i Darmstadt 1969, studerade statsvetenskap och germanistik i Heidelberg och Berlin. Han arbetar som litteraturredaktör för Der Spiegel och har tidigare utkommit med den hyllade boken Oostende 1936 på svenska.

"en lysande berättelse om en episod när författarna tog över och det verkade som om allt kunde bli annorlunda."
The Guardian

"Volker Weidermann frammanar kraftfullt energin, förvirringen, farsen och tragedin i drömmarnas revolution med några fantastiska ögonvittnesskildringar av personer som verkligen kunde skriva. [...] en övertygande och fängslande skildring."
The Telegraph

"Det lilla blir synligt i det stora. Det hela inbäddat i ett härligt, lätt och underbart precist språk som ger alltihop en uppenbar täthet och intensitet."
Westfälische Nachrichten

"En förbaskat bra bok"
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

"en verkligt gripande berättelse som i alla de bästa historierna är karaktärerna oförglömliga."
The Times
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. München 1918 : när författare och drömmare tog makten
 2. +
 3. Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den stora fröstölden : svält, plundring och mor... av Jens Nordqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 479 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av München 1918 : när författare och drömmare tog makten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läs denna bok
  Hans Nilsson, 22 juli 2022

  Författaren beskriver en tid plats och en sinnesstämning som gemene man/kvinna bör läsa om för att förstå hur vårat förra sekels utveckling blev som den blev.

 2. Tungläst om man inte är nörd med mckt smalt fokus
  Tomas Hultgren, 6 december 2020

  Spännande tid att läsa om och jag hade höga förväntningar.
  Boken är emellertid inte en sammanfattning och analys, utan en lång, detaljerad berättelse om olika personer och hur de betedde sig under den här perioden.
  Den har kanske intresse för nördar som är fascinerade av just dessa personer.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Volker Weidermann