Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2020-10-06
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
233 x 165 x 24 mm
Vikt
600 g
SAB
Lz Munthe, Malcolm
ISBN
9789178616459
Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden (inbunden)

Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden

(14 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-06
229
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En majnatt 1940, en dryg månad efter Nazi-Tysklands ockupation av Norge, flyr en ung agent över gränsen till Sverige. Enligt det falska passet heter han Axel Axelsson. Mannens egentliga identitet är Malcolm Munthe (1910-1995), son till Axel Munthe, världsberömd kunglig livläkare och författare. Modern är en förmögen engelsk lady, Hilda Pennington Mellor.
I Stockholm får han en täckmantel som biträdande försvarsattaché vid brittiska ambassaden. På uppdrag av Churchills sabotageorganisation, Special Operations Executive (SOE), värvar han agenter och kurirer. Förgäves försöker han övertala barndomskamraten Olof Lagercrantz. Samtidigt väcker Munthe regeringens vrede och får Säkerhetspolisens ögon på sig.
Än i dag pågår kontroversen om "Smällen i Krylbo" 1941. Ett tyskt ammunitionståg på väg till Finland exploderar med stor förödelse som följd. Är detta Munthes verk? Under överhängande utvisningshot lämnar han landet med kurirflyg samma kväll. Kriget fortsätter sedan för Munthes del vid SOE:s högkvarter i London och senare med uppdrag i Italien vid slutet av kriget, då han också såras.
Med hjälp av omfattande arkivstudier tecknar Anders Johansson det första fullödiga porträttet av den mystiske excentrikern Malcolm Munthe.

ANDERS JOHANSSON var tidigare journalist på Dagens Nyheter i 35 år, främst utrikesreporter, bland annat tidningens första utrikeskorrespondent i Afrika. Han har skrivit trilogin Den glömda armén, De glömda agenterna och De glömda blockadbrytarna som även översatts till norska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden
 2. +
 3. Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst av Jan Eliasson (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ger en inblick i svensk "neutralitet"
  BertilNo, 4 januari 2021

  Malcom Munthe är okänd för de flesta svenskar. Här redogörs för hans liv under 2:a världskriget, aktiv på britternas sida bl a i Sverige. Boken ger en inblick i det "neutrala" Sveriges agerande. Först var vi "neutrala"
  på Tysklands sida och senare "neutrala" på de allierades sida.

  Malcom var son till Axel Munthe och tillbringade barndomens somrar i Leksand på den herrgård som nu heter Hildasholm.

 2. Fler frågetecken
  Rostark, 29 december 2020

  Ett enormt faktasökande verkar ligga bakom denna bok. Historien om denne mystiske och ( med hjälp av egna bidrag) mytomspunne figur i andra världskrigets dunkla vrår är verkligen värt att skriva om.
  Att frågetecknen ska rätas ut besannas dock inte riktigt. Utvisningen från Sverige var inte en direkt följd av Krylbosmällen. Ja. Men i övrigt kvarstår många frågor och nya har ställts! Författaren ber oss utreda det som verkligen hände där i Krylbo som exempel...
  Ämnet är som sagt jätt... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anders Johansson