Den själviska genen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2019-11-22
Förlag
Modernista
Översättare
Roland Adlerberth
Originaltitel
The Selfish Gene
SAB
Ueab
ISBN
9789178931309
Den själviska genen (häftad)

Den själviska genen

Häftad Svenska, 2019-11-22
176
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Richard Dawkins banbrytande omformulering av evolutionsteorin

Varför finns det mängder av oanvänt DNA i våra kroppar? Varför offrar ett bi sin egen chans till reproduktion för att hjälpa sina systrar och bröder?
Med profetens klarhet redogör Richard Dawkins för svaren - från ett perspektiv där molekyler tävlar om begränsat utrymme och resurser för att producera fler av sin egen art. Han förklarar att den själviska genen kan vara en gen som verkar subtilt, dess värld cirkulerar kring hård konkurrens, hänsynslös exploatering och svek. Och samtidigt, hävdar Dawkins, finns även handlingar av uppenbar altruism i dess natur - bin begår självmord för att skydda sin kupa.
Dawkins teorier har förändrat hela det sociobiologiska fältet. Med fascinerande exempel från biologins alla fält har han banat vägen för en seriös omprövning av evolutionsbegreppet. Han introducerar också konceptet mem - självreproducerande idéer - som uteslutande använder människor för sin fortplantning. Om vi är marionetter, skriver Dawkins, så kan vi åtminstone försöka förstå vem det är som håller i trådarna.

RICHARD DAWKINS [f. 1941] är evolutionsbiolog, etolog, före detta professor vid Oxfords universitet och flerfaldigt prisbelönt författare. Med debuten Den själviska genen [1976] förändrade han helt synen på den vederlagda evolutionsteorin och han har jämförts med tidigare revolutionära biologer som Charles Darwin, James Watson och Francis Crick.

»Den sortens populärvetenskapliga text som får läsaren att känna sig som ett geni.« New York Times

»Den själviska genen och Dawkins själv är en brygga, både intellektuellt och kronologiskt, mellan förra århundradets titaner inom biologin och vår era.« The Guardian

»Den här boken är oerhört viktig och kunde inte ha varit mer spännande.« The Economist
Visa hela texten

Bloggat om Den själviska genen