Uppvaknandet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2020-10-12
Förlag
Modernista
Översättare
Margareta Lundgren
Originaltitel
The Awakening
Dimensioner
217 x 144 x 21 mm
Vikt
380 g
SAB
Hce
ISBN
9789178932245
Uppvaknandet (inbunden)

Uppvaknandet

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-10-12
209
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»Mer angelägen & konstnärligt högtstående än stora delar av samtidslitteraturen.« | Svenska Dagbladet

»Kate Chopin är en pionjär vad gäller behandlingen av sexualitet i amerikansk litteratur. Hon talar inte bara till kvinnor, hon talar med stort kraft om dem.« | The Times

I det sena 1800-talets New Orleans är de sociala skrankorna stränga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och två barn, men hennes rastlöshet växer i det inskränkta societetslivet, och förväntningarna på henne - från make och omvärld - skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att ställas på ända av en häftig kärlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrågasätta grundvalarna för sin - och varje kvinnas - existens.
Kate Chopins roman Uppvaknandet orsakade skandal med sin frispråkighet när den kom ut år 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lättsinne inför äktenskapliga och samhälleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om på femtio år. Först på 1950-talet återupptäcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkännande. I dag framstår den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan också som en klassiker. Denna utgåva är den första på svenska på över fyrtio år.
I svensk översättning av Margareta Lundgren, med ett nyskrivet förord av Aase Berg och ett efterord av översättaren.

 

KATE CHOPIN [1851-1904] föddes i St Louis. Hon fick sex barn i sitt äktenskap, och först efter makens död 1882 framträdde hon som författare. Hon publicerade noveller i tidskrifter som Vogue och The Atlantic och blev uppskattad och omtalad för sina skildringar av den amerikanska Södern, men också kritiserad för sitt ifrågasättande av sociala traditioner och rasmässiga barriärer. Uppvaknandet [The Awakening, 1899] var hennes andra roman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Uppvaknandet
  2. +
  3. Bikupan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bikupan av Sarah Crossan (inbunden).

Köp båda 2 för 413 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Uppvaknandet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ännu en intressant kvinnohistoria
    Monica Karlsson, 3 februari 2021

    Edna i den här berättelsen är, som många andra kvinnor genom historien, sin mans ägodel likt det vackra huset med stilenliga möbler och tavlor. Hennes uppvaknande och lösgörande från ett yttre och inre fängelse blir ödesdigert. Det intressant med den här fina boken, tycker jag är författarinnans Kate Chopins mod att våga sätta sig upp mot etablissemanget och skriva denna bok. Den tände också en nyfikenhet om New Orleans och de olika folkslagen som levde där under 1800-talet. En blandning av m... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kate Chopin