Uppvaknandet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2020-10-12
Förlag
Modernista
Översättare
Margareta Lundgren
Originaltitel
The Awakening
Dimensioner
217 x 144 x 21 mm
Vikt
380 g
SAB
Hce
ISBN
9789178932245
Uppvaknandet (inbunden)

Uppvaknandet

Inbunden Svenska, 2020-10-12
180
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»Mer angelägen & konstnärligt högtstående än stora delar av samtidslitteraturen.« | Svenska Dagbladet

»Kate Chopin är en pionjär vad gäller behandlingen av sexualitet i amerikansk litteratur. Hon talar inte bara till kvinnor, hon talar med stort kraft om dem.« | The Times

I det sena 1800-talets New Orleans är de sociala skrankorna stränga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och två barn, men hennes rastlöshet växer i det inskränkta societetslivet, och förväntningarna på henne - från make och omvärld - skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att ställas på ända av en häftig kärlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrågasätta grundvalarna för sin - och varje kvinnas - existens.
Kate Chopins roman Uppvaknandet orsakade skandal med sin frispråkighet när den kom ut år 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lättsinne inför äktenskapliga och samhälleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om på femtio år. Först på 1950-talet återupptäcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkännande. I dag framstår den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan också som en klassiker. Denna utgåva är den första på svenska på över fyrtio år.
I svensk översättning av Margareta Lundgren, med ett nyskrivet förord av Aase Berg och ett efterord av översättaren.

 

KATE CHOPIN [1851-1904] föddes i St Louis. Hon fick sex barn i sitt äktenskap, och först efter makens död 1882 framträdde hon som författare. Hon publicerade noveller i tidskrifter som Vogue och The Atlantic och blev uppskattad och omtalad för sina skildringar av den amerikanska Södern, men också kritiserad för sitt ifrågasättande av sociala traditioner och rasmässiga barriärer. Uppvaknandet [The Awakening, 1899] var hennes andra roman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Uppvaknandet
  2. +
  3. Jag är gråvit

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag är gråvit av Bjørn Rasmussen (häftad).

Köp båda 2 för 360 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kate Chopin