Homo rudis och världens uppkomst : arkaiska tankemönster i skapelsemyterna (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
387
Utgivningsdatum
2023-02-24
Upplaga
1
Förlag
Arriba förlag
Dimensioner
233 x 155 x 22 mm
Vikt
650 g
SAB
Cm.02
ISBN
9789178940981

Homo rudis och världens uppkomst : arkaiska tankemönster i skapelsemyterna

Häftad,  Svenska, 2023-02-24
225
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I så gott som samtliga forna kulturer utvecklades skapelsemyter, ofta både sinnrika och storslagna. Genom århundradena har dessa myter tolkats på vitt skilda vis, som diskuteras utförligt i denna bok. Gemensam för dessa teorier var oviljan att tillerkänna våra förfäder förmågan att resonera förnuftsmässigt. I stället ansågs myterna vara omedvetna uttryck för psykiska, sociala eller religiösa behov som om myterna betydde något helt annat än vad deras ursprungliga berättare menade eller ens kunde begripa. Men skapelsemyterna innehåller både fantasi och förnuft som tydligt påvisar medvetet tänkande.

Det framgår av Stefan Stenudds tankeexperiment med Homo rudis, den forntida människan med näst intill ingen kunskap om hur världen är beskaffad. När skapelsemyterna betraktas med sådana ögon är deras förklaringar logiska och förloppen de beskriver rimliga, om än vi nu vet att de är felaktiga. Vid sin tillkomst var myterna tänkbara. I boken prövas detta perspektiv på tretton skapelsemyter från skilda kulturer och epoker, för att utröna både hur deras tankemönster skiljer sig åt och vad de delar.

Stefan Stenudd är författare på svenska och engelska, idéhistoriker, frilansjournalist och instruktör i den japanska kampkonsten aikido, som han utövat i 50 år. Idéhistoriskt skriver han om mytologiernas föreställningsvärldar och hur de tolkas. Han föddes 1954 i Stockholm men bor numera i Malmö.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Homo rudis och världens uppkomst : arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
  2. +
  3. Släpp själen fri : resan bortom dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Släpp själen fri : resan bortom dig själv av Michael A Singer (häftad).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stefan Stenudd