Könspolitik på gränsen : debatterna om varannan damernas och Thamprofessurerna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2006-09-01
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
360 g
SAB
Ohj-c
ISBN
9789179242053
Könspolitik på gränsen : debatterna om varannan damernas och Thamprofessurerna (häftad)

Könspolitik på gränsen : debatterna om varannan damernas och Thamprofessurerna

debatten om varannan damernas och Thamprofessurerna

Häftad Svenska, 2006-09-01
246
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Såklart jag är feminist, men könskvotering är verkligen att gå för långt!
De flesta är idag överens om att jämställdhet är viktigt. Men vad menar vi när vi pratar om det jämställda samhället? Vilka krav kan ställas i jämställdhetens namn? Och var går gränsen för de visioner och förändringar som vi kan enas om?
I den här boken diskuterar Maria Törnqvist dessa frågor mot bakgrund av två laddade debatter om könskvotering. Den ena handlar om varannan damernas på riksdagsvalsedlarna, en reform som efter hand blev hyllad och till och med världsberömd. Den andra handlar om det mycket kontroversiella förslaget om Thamprofessurerna, ett försök att öka andelen kvinnor i universitetsvärlden genom positiv särbehandling.
Hur kan det komma sig att de två liknande åtgärderna togs emot på så olika sätt? Med utgångspunkt i en närgången läsning av debatterna lyfter författaren fram den svenska jämställdhetspolitikens gränser och villkor.
Maria Törnqvist är sociolog, verksam vid Stockholms universitet. Tillsammans med Katharina Tollin har hon tidigare skrivit boken Feministisk teori i rörliga bilder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Könspolitik på gränsen : debatterna om varannan damernas och Thamprofessurerna
 2. +
 3. Glimtar av jämställdhet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Glimtar av jämställdhet av Anne Grönlund, Lena Abrahamsson, Katarina Boye, Charlotta Magnusson, Karina Nilsson (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Törnqvist

 • Feminism i rörliga bilder

  Katharina Tollin, Maria Törnqvist

  I den här nyutgåvan av Feminism i rörliga bilder guidar Katharina Tollin och Maria Törnqvist läsaren genom klassisk och samtida feminism med hjälp av scener ur populära spelfilmer. Ett nyskrivet förord av Ulrika Dahl inleder boken. Liberalfeminism...

 • Merleaus mamma

  Maria Törnqvist

  Teorierna jag föreläste om bara några månader innan han föddes var inga abstrakta utanpåverk, utan praktiska riktlinjer som styrde mitt liv. Varje gång en skugga av osäkerhet kom över mig läste jag lite till och lät de vassa boksidorna klyva varje...