Kapitalet : första boken. Kapitalets produktionsprocess (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
844
Utgivningsdatum
2013-10-09
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Ivan Bohman
Originaltitel
Das Kapital. Erster Band
Dimensioner
207 x 140 x 55 mm
Vikt
970 g
SAB
Qaabba,335,Ocgd,320.531
ISBN
9789179242527
Kapitalet : första boken. Kapitalets produktionsprocess (inbunden)

Kapitalet : första boken. Kapitalets produktionsprocess

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2013-10-09

Slutsåld

I dag möter vi en pågående global industrialisering utan motstycke i mänsklighetens historia, med åtföljande urbanisering, modernisering och övergång till kapitalistisk penningekonomi runt om i världen. De nya sociala och kulturella förhållandena globalt, och löntagarnas nya ställning och situation globalt, har dock påtagliga likheter med situationen i Europa under den framträngande industrialiseringen vid mitten av 1800-talet. Där och då författade Karl Marx sitt huvudarbete "Das Kapital", ett av de mest betydande verken i samhällsvetenskapens och den politiska idédebattens historia. Marx teori om kapitalismen som en historieförändrande och samhällsomformande institutionell struktur och dess tillhörande sociala relationer, där kapitalets vinstmotiv är den centrala drivkraften, har därmed fått en förnyad och paradoxal aktualitet.

I en nyskriven inledning till denna sjätte upplaga av "Kapitalets" första bok ger Mats Lindberg (tidigare Dahlkvist) en introduktion till verket och till Marx teori, en vidareutveckling av resonemangen i hans inflytelserika doktorsavhandling och studiehandledning "Att studera Kapitalet".

Samtidigt med återutgivningen av Ivan Bohmans översättning av första boken ger Arkiv förlag även ut en ny utgåva av "Att studera Kapitalet". Boken innehåller förklaringar till Marx begrepp kapitel för kapitel, samt flera hundra kommentarer till och korrigeringar av översättningen. Missa inte heller vårt "Supplement" till första boken där Mats Lindberg i detalj redogör för problemen med att översätta de centrala begreppen i Kapitalet.

"En gång var 'Kapitalet' sin tids främsta sammanfattande berättelse om moderniteten, kapitalismen och lönarbetet. Jag skulle vilja ställa frågan om 'Kapitalet' i dag, trots all vår samhällsvetenskapliga teoriutveckling och alla våra framsteg i olika samhällsvetenskapliga discipliner, fortfarande kanske är den mest heltäckande teorin om den moderna människans motsägelsefulla och institutionellt inbäddade livsvillkor."

Ur Mats Lindbergs inledning (inledningen finns även tillgänglig som särtryck)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kapitalet : första boken. Kapitalets produktionsprocess. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En samhällsvetenskaplig klassiker
    Birgitta , 10 mars 2015

    Jag instämmer helt med Mats Lindberg som i förordet till Kapitalet liknar den vid "ett högt beläget fyrtorn på vänstra stranden". Och Lindberg skriver vidare: "Det är inte den enda utsiktspunkten, det är sant, men man har en vidunderlig utblick åt alla möjliga håll i den historisk-geografisk-samhälleliga rum-tiden." Så Sant!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Kapitalet : första boken. Kapitalets prod...