Liv och arbete i pizzabranschen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
369
Utgivningsdatum
2013-11-25
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
205 x 135 x 25 mm
Vikt
427 g
SAB
338.47641824809485,Oa
ISBN
9789179242602
Liv och arbete i pizzabranschen (häftad)

Liv och arbete i pizzabranschen

Häftad Svenska, 2013-11-25
199
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
I Sverige är den typiska pizzerian en liten, oberoende rörelse som drivs av människor med invandrarbakgrund.
Pizzabranschen har två sociologiskt intressanta egenskaper: Dels har den en traditionell struktur, med många små, fristående företag. Dels domineras den av företagare som inte är födda i Sverige, utan i länder som Libanon, Syrien, Irak och Turkiet.
Henrik Hultman ger ett porträtt av pizzabranschen i helfigur. Han skildrar en bransch och dess människor, vilka vägar, val och villkor som lett fram till pizzerian. Genom 34 invandrade pizzarestauratörers livsberättelser får vi en inblick i hur branschen fungerar. Hur kom människorna att arbeta där? Och hur är vardagen på pizzerian?
Under de senaste decennierna har invandrares företagande fått mycket uppmärksamhet. Från politiskt håll har man hoppats att det ska lösa både individuella och samhälleliga problem, som arbetslöshet och låg ekonomisk tillväxt. Men koncentrationen av företagare med invandrarbakgrund i branscher som det är lätt att etablera sig i, med usla villkor, har fått debattörer och forskare att problematisera förhoppningarna, och tala om "det invandrade trasborgerskapet".
Hultman studerar pizzabranschen som en social värld och undersöker livsbanorna som förser den med arbetskraft. Vardagen på pizzerian formas av den eviga spänningen mellan lönsamhet och de långa arbetspassens slit. Pizzabranschen har visserligen utmanande villkor, men Hultman visar också att företagartillvaron motsvarar det självständiga arbete och livsmönster som flera värdesätter som "det goda livet".
Denna sociologiska studie av pizzabranschen är ett viktigt bidrag till vår förståelse av en stor grupp av invandrade småföretagare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Liv och arbete i pizzabranschen
  2. +
  3. Brev till mannen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Brev till mannen av Bianca Kronlöf (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »